ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Ta av dig offerkoftan och sluta ropa "inte alla män"

Cissi Wallin · 20 Jun 2016
Uppdaterad 20 Jun 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Gud vad jag önskar att den här kolumnen hade känts helt onödig att skriva. Önskar att det som nu ska sägas redan var vedertagen vardagsmat. Men ännu kallas jag och sådana som jag för radikala feminister. Rabiata manshatare. För att vi ännu inte är nöjda med framför allt mäns passiva skitbeteenden. Ännu ses trötta och arga kvinnor på som nåt slags större problem, rentav värre hot än passiva män som inte ger jämställdheten en hand. Är det rimligt? Förlåt men jag fnissar till. För när det kommer till samtidens självinsiktslöshet vet orimligheten ofta inga gränser.

►LÄS MER: Cissi Wallin: Vi säger så mycket fint om att vi bryr oss – men det är bara bullshit

Det enda jag som feminist, rabiat och radikal eller ej, begär är att ni män, ja du som läser just nu och definierar dig själv som man, ska kavla upp ärmarna lite mer och bidra. Vad gör du egentligen för att kvinnor ska få synas och höras lika mycket som män? Var är dina arga statusuppdateringar på Facebook om ett ruttet rättsväsende som verkar mer och mer inne på att en kvinna inte kan våldtas?

Är du också en av alla de män som är oerhört alerta med att ropa "inte alla män!", när sakkunniga kvinnor lyfter mäns våld mot kvinnor. Eller är du en av alla de män som gärna kämpar för att bevisa att kvinnor minsann också kan bete sig grisigt mot den manlig befolkningen? Kliar offerkoftan såpass mycket att du helt tappat greppet om statistik och fakta? Då kan du vara i extra stort behov av en uppläxning av en rabiat feminist som jag.

Och om vi släpper fokus på min eventuella kroppsbehåring för en sekund, och riktar vår gemensamma blick mot något större. Du har också ett ansvar. Du är ingen utsatt och missförstådd stackare som fallit offer för elaka feminister som vill trycka ner din manlighet. Du är bara lat. Och rädd. Kanske för reell förändring? Herregud tänk dig ett samhälle där alla får verka och finnas på lika villkor även i praktiken! Smaka på känslan vetja.

Det sägs ofta att vi kvinnliga feminister gnäller. Men när jag ser omkring ser jag mest kämpande kvinnor. Och massa gnälliga män som tycker synd om sig själva istället för att kavla upp ärmarna för feminism. Som givetvis även skulle gagna dem. Men det är ju klart – ideellt arbete mot kvinnovåld eller liknande är ju en "tjejgrej". Att sitta på anonyma nätforum och skriva långa konspirationer om statsfeminister som styr landet – "killgöra"?

►LÄS MER: Cissi Wallin: Träna gärna – men du måste inte visa upp det för hela världen

Tro mig, hade så kallade statsfeminister (för övrigt, ge mig gärna numret till dess ledare!) styrt landet så hade vi inte haft det så här ruttet. Då hade det inte skett runt 100 våldtäkter om dagen, i stort sett enbart utförda av män utan i stort sett några fällande domar. Då hade vi inte haft bolagsstyrelser där nästan bara gubbar bestämmer. Då hade inte kvinnohat och sexism varit vardagsmat till och med ner i skolåldern.

Men det är klart. Det är synd om män också. Kanske allra mest för att passivitet och självömkan tycks vara en epidemi bland stora delar av den manliga befolkningen.

+ Killar! Hitta manliga förebilder som gör aktiva grejer för feminism och jämställdhet.

- Vänd andra kinden åt machokultur och annat uråldrigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro