ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Ta ditt ansvar och sprid inte historier som låter för bra för att vara sanna

Johan Norberg · 16 Feb 2017
Uppdaterad 16 Feb 2017

I dag är vi alla journalister och redaktörer – och då måste vi också alla ta ett journalistiskt ansvar. Du är varje dag med och skapar den världsbild som avgör hur de kommande åtta åren ska bli, skriver Johan Norberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag skrev min första Metrokolumn 2009, för nästan åtta år sedan. När jag tittar igenom artiklarna ser jag att de speglar dramatiska år. Övervakning, tullmurar och rasism. Eurokris, skulder och arbetslöshet. Arabisk vår, Mellanösternkaos och terror. Vänsterns hopp Venezuela kollapsade och ett allt mer tyranniskt Ryssland invaderade Ukraina. USA gick från att ha sin första svarte president till att ha sin första ryske president.Men de mänskliga framstegen har fortsatt. Trots alla kriser skapades nästan 20 procent av allt välstånd mänskligheten någonsin har uppnått under dessa korta åtta år. Vi har fått historiens mest avancerade redskap för att resa, kommunicera, lära oss och bota sjukdomar. 190 människor har lyfts ur extrem fattigdom varje minut sedan 2009. Barnadödligheten minskade så mycket att det är som om vi varje dag undviker två flygkrascher (två 747:or fyllda med barn).

Ta ditt ansvar och sprid inte historier som låter för bra för att vara sanna

+ Ni. Tack alla underbara läsare som har hört av sig så ofta under dessa år med generös uppmuntran, glada tillrop och konstruktiv kritik. Det är ni som har gjort det här så kul. – Hatarna. Det är bara några få, men nog för att förändra tonen: det är fler som hör av sig för att såra eller skrämma i dag, särskilt till mina kvinnliga kolleger. Glöm inte att det sitter en människa i andra änden.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro