ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Ta inte med era barn på bröllopet – njut i stället av livet med andra vuxna

Metro · 9 Maj 2016
Uppdaterad 28 Mar 2017
Etikettdoktorn Mats Danielsson tycker inte att föräldrar ska utgå från att brudparet vill att barn ska vara med på bröllop. 

Etikettdoktorn Mats Danielsson tycker inte att föräldrar ska utgå från att brudparet vill att barn ska vara med på bröllop.  Foto: TT/pressbild/montage


Barn på bröllop är ett laddat ämne. Som gäst ska du sluta fråga om det är okej att ta med barnen – brudparet hamnar i en situation där det kan vara svårt att neka, skriver vett- och etikettexperten Mats Danielsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Att barn är en gåva och något alldeles fantastiskt kan nog de flesta av oss skriva under på. Men barnen behöver inte alltid vara med överallt och dessutom är behållningen av att närvara på ett bröllop ytterst tveksam.

Ofta får jag till min blogg på etikettdoktorn.se frågor från brudpar som har gäster som säger att de omöjligt kan skaffa barnvakt och därför tänker ta med sina barn till bröllopet. Eller från föräldrar som blir förolämpade vid ett ”nej tack” till barns närvaro. Att brudparet då måste stå på sig och säga att det tyvärr inte fungerar är inget de ska behöva utsättas för.

LÄS MER
Du okände man som skriker på mig – hur vet jag om du vill våldta mig?

Förmodligen reagerar nu en del föräldrar på denna önskan att lämna barnen hemma från bröllopet – både i kyrkan och på festen. Jag har i min roll som rådgivare inom vett och etikett ombetts att både byta yrke, gömma mig i en öken eller förstå att jag bara har gamla mossiga åsikter. Det är ett laddat ämne. Men jag har dessutom mötts av ännu fler glada tillrop där människor uttryckt sin tacksamhet över att jag vågat skriva: ”Snälla föräldrar, lämna småbarnen hemma med barnvakt!”.

Att begåvas med barn gör livet fantastiskt men i bland är livet utan dessa underverk också skönt. I synnerhet om man som gäst ska besöka ett bröllop. Så till alla er föräldrar: de små telningarna behöver inte alltid vara med. Om du tycker att ett ostört bröllop, där musik, glädje, ceremonier och lugn och ro vid en av livets förhoppningsvis största dagar är mossiga åsikter, ja, då har du missat att vett och etikett har som syfte att få andra människor omkring dig att trivas. För barn kan vara riktigt stora störningsmoment när de sätter igång att skrika, leka eller annat som de kan anse vara mer intressant än brudparet som gör något obegripligt.

Men så är det, barn vet inte bättre, de gör så gott de kan och därför måste vi vuxna ibland sätta gränser.

Barn har rätt att känna sig välkomna och få den uppmärksamhet som de behöver, är det inte möjligt så mår de bättre med barnvakten. Självklart vill ingen tacka nej till en fest eller ett fantastiskt bröllop. Men är du förälder till ett ammande barn eller om ni saknar barnvakt och inte har någon lösning? Då får ni välja att tacka nej.

Men hur ska ni göra då? Som gäst och förälder kan man inte fråga om vi kan ta med barnen, då försätts brudparet i en situation där det kan vara svårt att neka. En klok förälder säger istället: ”Tyvärr kan vi inte närvara på er fest/ert bröllop, då vi saknar barnvakt”. Brudparet kan då säga: ”Ta med barnen och kom!”.

En inbjudan som är ställd till Lisa och Lars Tursson innebär inte Lisa och Lars Tursson tillsammans med barnen. Då skulle barnens namn, alternativt med familj, varit skrivet på inbjudan. Det är således endast de som finns på inbjudningskortet som är bjudna. Detta oavsett barnets ålder.

Så till alla snälla, glada, fantastiska föräldrar! Utgå inte från att brudparet vill att barnen ska vara med, det kan kännas pinsamt för dem att neka. Försök planera i god tid och hitta andra lösningar. Njut av livet med vuxna är mitt råd, med erfarenhet från en familj med fem barn.

Mats ”Etikettdoktorn” Danielsson

Vett- och etikettexpert på Etikettdoktorn.se

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro