ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Ta kontroll över Vattenfall, regeringen

Göran Greider · 16 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Vore jag tysk medborgare skulle jag vara glad över att det här litet konstiga och avlägsna svenska bolaget Vattenfall inte får göra som det vill i Tyskland. Ja, jag skulle som tysk glädja mig åt att Vattenfall enligt avtal måste ta på sig ett obegränsat skadeståndsansvar för sina kärnkraftsindustrier om en olycka skulle inträffa.

Så måste det vara: tanken att ett kärnkraftsbolag inte skulle behöva ta ansvar för en olycka är ju moraliskt närmast ofattbar.  Ändå har upprördheten varit stor i Sverige över det där avtalet. Det verkar som om fler är arga över att ett s v e n s k t företag ska behöva betala för följderna av en olycka än över att Vattenfall överhuvudtaget valt att satsa så mycket på kärnkraft. Och till och med haft uppe till diskussion att sälja det svenska elnätet för att kunna investera i brittisk kärnkraft!  Näringsminister Maud Olofsson har därmed hamnat i en mycket konstig situation. Hennes egen miljöminister, partikamraten Andreas Carlgren, har tidigare glatt sig åt att en ny svensk utredning menar att reaktorägare bör ta på sig det fulla skadeståndsansvaret.

Men nu verkar Olofsson vara emot det när det gäller Vattenfall. Hade hon varit en socialdemokratisk minister så skulle nog avgångsropen redan ha skallat högt i de flesta media. Hennes departement har dessutom dålig koll på vad äger rum i statliga Vattenfall. Det groteska i denna Vattenfallhistoria är inte alls det där avtalet, utan det faktum att kärnkraften numera betraktas som nästan ofarlig. För om etablissemanget nu tycker kärnkraft är så ofarligt, hur ska man då tolka de ilskna reaktionerna på Vattenfalls ansvar vid en olycka?

Naturligtvis är det så, att om en mycket allvarlig olycka skulle inträffa, så blir skadorna på människor och miljö enorma och praktiskt taget oöverblickbara.

I en värld där alltfler kärnkraftsverk börjar byggas ökar risken för att något till slut inträffar. För övrigt är det också en myt att kärnkraften skulle vara klimatneutral. Det är den inte: Uranbrytning och byggande av reaktorer ger koldioxidutsläpp.

Och med mer kärnkraft bygger vi in oss i Högenergisamhällets återvändsgränd. Vattenfall borde ges ett överordnat direktiv från staten: Att utveckla miljövänlig energi. Att staten äger ett så stort energibolag som Vattenfall ger varje svensk regering en möjlighet att gå före i kampen för en grönare planet. Men varken förra s-regeringen eller den nuvarande utnyttjar detta faktum.   – Klimattoppmötet i Köpenhamn kommer inte att kunna ta de nödvändiga besluten om jordens framtid. + Det blir ett extrainsatt klimattoppmöte, efter Köpenhamn. Men det skulle behövas ett toppmöte i veckan.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro