ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Tabut som förstör den svenska litteraturen

Stephan Mendel-Enk · 22 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Under hösten har det blivit uppenbart att svensk litteratur står vid ett vägskäl. Kultursidorna är fulla av manifest,  kritiker och författare gör utspel där de  klagar på den fega likriktningen och efterlyser nya, djärvare romaner. Efter att ha läst flera böcker om författandets hantverk – Att skriva, Att skriva romaner, Lär dig skriva, Skriv! – tror jag mig veta exakt var problemet ligger. Det finns ett direktiv som återkommit i samtliga handböcker jag plöjt. Ett grepp de alla förbjuder skribenten att ta.  Det handlar om så kallade eftersläntrare, det vill säga formuleringar i stil med de tre sista orden i följande mening: "Jag håller verkligen med", instämde hon ivrigt.  Enligt en samlad expertis är detta ett fullkomligt vansinnigt sätt av avsluta en mening på. "Sa hon" räcker, menar de. Allt annat är onödigt, i vägen och gör texten ful och klumpig.Det litterära etablissemanget är stenhårt på den punkten. Ingen kommer undan den massiva propagandan. Till och med storsäljare som Camilla Läckberg och Henning Mankell häcklas för sin vana att emellanåt peta in uttryck som "suckade hon uppgivet", "flämtade hon upphetsat",  eller "gnäggade han förnöjt" i sina berättelser.  Det är inte konstigt att så stränga regler skapar en viss konformitet. Jag anser att det är dags för svensk litteratur att pröva ett nytt spår. Istället för att försöka kuva den nya generationens skribenter tycker jag att deras uppfinningsrikedom bör uppmuntras. Rådet till dagens författare borde därför vara – håll inte igen på dina eftersläntrare, släpp lös dem. Låt kreativiteten flöda. Det skulle i alla fall väcka nytt liv i det litterära klimatet. Dessutom skulle det berika den svenska romanskatten med meningar som: "Jag tar gärna en skvätt kaffe till" vrålade hon sorgset.Och: "Fanns det några vittnen" dreglade han gåtfullt. Och: "Förhoppningsvis klarnar det upp framåt eftermiddagen" skelade hon menande. Variationsmöjligheterna är oändliga: grät hon bestämt, röt han frågande, mimade hon irriterat.Det är 35 år sedan en svensk senast tog emot nobelpriset i litteratur. Om dagens författare vågar anamma denna metod kommer det antagligen inte dröja lika länge innan vi får se nästa. Därför står eftersläntrarens upprättelse högst upp på mitt manifest inför det kommande decenniet. Avslutade han hysteriskt.  + "Popsmart" i P4 har en enkel och alltid uppskattad programidé. . – Kaj Kindvalls mellansnack med de tävlande är lika avslappnade som samtalen mellan förhörsledare och terroristmisstänkta på Guantanamo.

klar

Artikellänk är kopierad

Stephan Mendel-Enk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro