ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Tala om klass och fördelningspolitik – det gör livet svårare för Björn Söder och SD

Göran Greider · 15 Dec 2014
Uppdaterad 15 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

GÖRAN GREIDER: Judar, samer , araber och svenskar är alltså olika nationer, enligt Sverigedemokraten Björn Söder och blir det för många judar, samer eller araber i Sverige blir det problem. Under helgen kunde man i DN läsa ett reportage från SDs kommundagar i Västerås där en av partiets främsta ideologer, Björn Söder, tillika talman i riksdagen och SDs partisekreterare , klargjorde sin syn på nationalismen och många hoppade till när de läste hans uttalanden.

I själva verket öppnade sig en avgrund i det Björn Söder sa, för plötsligt var det någon miljon människor som bor och lever i detta land som egentligen inte hör hemma här. Avgrunden blev desto djupare när man inser att den som säger detta samtidigt är talman i den svenska riksdagen. Det betyder att en av de viktigaste posterna i vår demokrati besätts av en person som betraktar en betydande andel av de folkvalda – de som har invandrarbakgrund – som hörande till en annan ”nation” än den svenska och att det är ett stort problem.

Jag läser reportaget och känner ibland ilska men ännu mer känner jag ett slags sorg: Hur kunde vi hamna här? Hur kunde människor med denna ideologi få ett sådant inflytande?

På ett ställe i reportaget citerar Björn Söder sin favorittänkare, den tyske filosofen Herder. För Herder var begreppet ”folksjäl” centralt och han menade att folksjälen syns i litteraturen, folkkulturen och det nationella kulturarvet. Söder verkar vara särskilt eggad av tanken att det i nationen bara finns en enda klass: Kungen och bonden, den rike och den fattige, ingår i samma gemenskap. Identiteten ska sökas i det gemensamma etniska utsprunget och allt som stör den gemenskapen är av ondo – inte bara invandrare utan även alla slags politiska vänsterperspektiv på samhället.

Ingenting hotar nämligen Björn Söders samhällssyn så starkt som den idé om samhället som säger att det finns konflikter i den där etniska gemenskapen – mellan arbete och kapital, löntagare och arbetsköpare, eller män och kvinnor. Vilken är Söders värsta mardröm? Att en etnisk svensk löntagare ska känna större gemenskap med en löntagare med invandrarbakgrund än med exempelvis en etniskt svensk bankdirektör. Den solidaritet som handlar om klass och som kan förena en jude, en arab, en svensk – spränger sönder SD:s ideologi.

Jag tror att en av de viktigaste förklaringarna till SD:s snabba tillväxt är att de centrala konflikter som rör fördelningspolitik och samhällsklasser mer och mer opererats bort ur samhällsdebatten. Då kan istället den påhittade konflikten mellan olika ”nationer” odlas och exploateras.

Tala om klass! Tala om fördelningspolitik! Det gör livet svårare för Björn Söder och hans parti.

Minus: De rika länderna bär den avgörande historiska skulden till klimatproblemen men vägrar betala för det.

Plus: Jag gläder mig åt de starka protesterna mot att Alliansens budget stryper det mesta stödet till kulturtidskrifterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro