ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Tama gäss hamnar hos slaktaren

Johan Norberg · 12 Dec 2012
Uppdaterad 12 Dec 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Regeringen anpassade sig till Hitler och stora borgerliga och socialdemokratiska tidningar krävde eftergifter. Vissa för att hålla oss utanför kriget, andra för att behålla sitt huvud om kriget kom. Men Torgny Segerstedt doppade stålpennan i bläckhornet och gick om och om igen till angrepp i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. ”Här skall tjatas”, skrev han. Och han tjatade på ett sätt som fick Göring att protestera och Churchill att entusiastiskt läsa honom. 

Segerstedt, en av 1900-talets största svenskar, är återigen omtalad tack vare Jan Troells film ”Dom över död man”. Som en av få personer i den svenska offentligheten bekämpade Segerstedt nationalsocialismen från första dag. Där andra i Hitler såg en stark man såg han bara rashat och naket våld, ”en förolämpning”. 

Segerstedt var en sann frihetsvän, som menade att den gamla och hånade individualistiska manchesterliberalismen var ”den enda tvättäkta” liberalismen. Han såg historien som en kamp mellan personligheten, som låg bakom alla framsteg, och ”hjordinstinkten” – viljan att göra som andra och tvinga andra att göra som man själv. Alla han tyckte stod för det senare drabbades av hans skarpa penna: nazister och kommunister förstås, men också socialister, konservativa och organiserad religion. 

Hans individualism gav honom styrka när makthavarna ville tysta hans tidning, som ansågs skapa ”missförstånd” hos främmande makt. Kung Gustaf V varnade att han borde tänka sig för: ”Jag ber ers majestät vara övertygad om, att det inte är av tanklöshet jag skriver.” Anonyma röster i telefonen hotade honom till livet: ”Jag sitter i trädgården. Om ni kommer skall jag bjuda på en grogg.” Staten beslagtog hans tidning och tyskvänliga företagare drog igång en annonsbojkott: ”Man kan icke lita på att stenarna skola ropa, när människors stämmor ha tystats.” 

O m man slås ned kan man resa sig, konstaterade Segerstedt, men om man sviker sig själv är man förlorad. Det är därför han alltid är aktuell, för han ställer frågan vad vi själva skulle ha gjort – och vad vi själva gör. I Segerstedts sista artikel, när Hitlers nederlag var nära, noterade han att svenskarna har skrattat åt tyskarnas fäaktiga lydnad. Men är vi själva fria från den, frågade han. Hur ofta anpassar vi oss inte till ledarna, till omgivningen, till kollegerna? Hur ofta blir det inte viktigare att tycka som rätt personer än att tycka det som är rätt? 

Att lita till sig själv är alltid en risk, vilket Segerstedt förstod. ”De fria fåglarna plöja sin väg genom rymden. Många av dem nå kanske ej sitt fjärran mål. Stor sak i det. De dö fria.” De tama gässen, står däremot kvar vid tråget, tryggt och stabilt, på vägen mot slakten: ”Det går så med de tama djuren. De taga inga risker, och de förlora alla chanser.”

Kanske en av de mest förvuxna och överlastade sopporna på en spik någonsin. Men jag älskar det.+ ”Hobbit” 

Jag vet att det är snökaos och inget funkar, men snälla, sluta ta ut ilskan mot personal vid buss, tunnelbanor, tåg och flyg. Det är de som försöker lösa dina problem.– Fel personer att klaga på 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro