ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Tänk efter innan du dömer den höggravida kvinnan som säljer sex

Simon Häggström · 14 Apr 2017
Uppdaterad 14 Apr 2017
"Men problemet är att en majoritet av oss i Sverige aldrig kommer att kunna förstå oss på denna kvinna eftersom vi aldrig kommer att kunna sätta oss in i hennes verklighet."

"Men problemet är att en majoritet av oss i Sverige aldrig kommer att kunna förstå oss på denna kvinna eftersom vi aldrig kommer att kunna sätta oss in i hennes verklighet." Foto: Sofia Åkerstedt/Alamy


Som medborgare i ett av Europas fattigaste länder, utan pengar och utan något som helst socialt skyddsnät stod hon helt ensam i ett främmande land med vetskapen om att hon snart skulle bli mamma. Att prostituera sig såg hon som sin enda utväg för att kunna överleva och ta hand om sitt kommande barn, skriver polisen och författaren Simon Häggström.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

För några veckor sedan spanade jag och mina kollegor på en kvinna som befann sig ensam på ett hotellrum någonstans i Sverige och sålde sex. Sexköparna kunde besöka henne dygnet runt och hennes prislista startade på 1000 kronor för en snabbis. I dagens Sverige är detta inget uppseendeväckande utan tillhör normalbilden på den svenska prostitutionsmarknaden. Det som däremot gjorde detta ärendet speciellt var att samma kvinna som hade sex med alla dessa män också var gravid i 8:e månaden.

LÄS MER: Kolumn: Jag minns alla sexköpare jag har gripit

Hur kan man göra något sådant? Hur kan en människa sjunka så lågt? Var gick det snett? Det är lätt att hitta argument för att döma ut kvinnan och stämpla henne som helt från vettet och inte vid sina sinnens fulla bruk. Men problemet är att en majoritet av oss i Sverige aldrig kommer att kunna förstå oss på denna kvinna eftersom vi aldrig kommer att kunna sätta oss in i hennes verklighet. Detta eftersom de flesta av oss inte kan relatera till extrem fattigdom eller ens föreställa oss ett liv på gatan. Som medborgare i ett av Europas fattigaste länder, utan pengar och utan något som helst socialt skyddsnät stod hon helt ensam i ett främmande land med vetskapen om att hon snart skulle bli mamma. Att prostituera sig såg hon som sin enda utväg för att kunna överleva och ta hand om sitt kommande barn.

LÄS MER: Experten: Därför köper män sex

Efter mitt möte med denna kvinna var det ett enda ord som ekade i mitt huvud. Ett ord som jag upplever att vi i Sverige är på väg att glömma bort. Mitt i ett samhällsklimat där det inte finns så mycket plats över för någon annan än jag, mig och mitt. Där det viktiga i livet är att få sin stund i rampljuset med hjälp av nya följare på Instagram och fler gillamarkeringar på Facebook. Mitt i denna bekräftelsehysteri är vi på väg att förlora någonting som är en av grundbultarna i vårt samhälle. Ordet jag tänker på är tacksamhet. Tacksamhet över det som så många av oss varje dag tar för givet. Tacksamhet för familj och vänner, en frisk kropp, en säng att sova i, ett arbete att gå till och mat på bordet. Det är när vi glömmer bort att vara tacksamma som den vädjande mannen på gatan bara blir en jobbig tiggare, invandraren bara en ytterligare belastning och den prostituerade kvinnan bara en simpel hora. Och det är när vi glömmer bort tacksamheten som vi också förlorar en del av oss själva och kärleken i våra liv svalnar.

Så nej, kvinnan var inte alls från vettet. Snarare tvärtom. Av kärlek betalade hon ett högt pris och offrade sig själv för att kunna ge sitt barn en åtminstone någorlunda rättvis start i livet. Så innan vi dömer ut henne, den påtända heroinisten på Sergels Torg eller den hemlöse mannen som ligger och sover på en parkbänk borde vi reflektera en extra gång över det gamla uttrycket: Döm inte någon förrän du gått en mil i dennes skor.

Plus: Socialtjänsten i Jönköping och frivilligorganisationen Talita som akut tog hand om kvinnan och nu hjälper henne till ett värdigt liv.

Minus: Alla de män som helt utan några betänkligheter köpte kvinnans kropp. Där kan man däremot undra om de inte har en skruv lös.

Simon Häggström, polis och författare

LÄS MER: Sara: Jag blev våldtagen och tvingad till prostitution

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Häggström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro