ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Tänk om vi kunde rädda världen ...

Johan Staêl von Holstein Vd för Iqube · 24 Okt 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

 Jag är orolig för mina barns framtid och för vad som håller på att hända i vår miljö. Vi kör hybridbil, källsorterar och försöker, men det är inte tillräckligt. Vi slarvar och det oroar mig. Alla vet vad som krävs, men vi är för bekväma och det ser mörkt ut. Häromdagen kom det en rapport som visade att gifthalterna i våra svenska vatten är högre än någonsin. Hur kan det ske? Hur kan vi i Sverige 2007 tillåta våra bönder att förgifta vattnet i sådan utsträckning? Vi som är så upplysta. Vi som haft ett miljöparti i över 25 år och som haft dem i regeringskoalitionen i evigheter? Det är förfärligt, för det visar på hur hopplös miljöfrågan är. Vi är kanske världens mest miljömedvetna folk och ändå ser det ut som det gör, och vi är nio futtiga miljoner i ett enormt land med bara 17–18 personer per kvadratkilometer. Förstå hur det är i andra länder?

Häromdagen talade jag med en högt uppsatt direktör i oljeindustrin som sa att folk inte fattar att all olja är slut om fem år. Om fem år! En forskare berättade att det största hotet mot miljön är när tundran i Ryssland tinar och all den uppdämda metangasen där släpps ut. Inte bara kommer den att ta bort det sista av vårt ozonskikt, den kommer dessutom att börja brinna och så är allt liv som vi känner det över. Hur fort kan det gå?  Vad ska vi göra för att få alla i världen att känna nödvändigheten av drastisk förändring? Tänk om vi kunde få den nya regeringen och säga att vi ska gå i bräschen med vårt miljöprogram. Inte bara lite, utan så att INGEN kan undgå vad vi gör. Vi skulle kunna bygga ett nytt varumärke åt Sverige och ge Sverige en ny position och en ny era av storhet. Genom att leda vägen mot ett liv med ett uthålligt energiutnyttjande och miljömedvetenhet skulle vi åter kunna bli en stolt nation. Under 1900-talet gav vi världen mycket av de demokratiska värdena som återfinns i alla västländer i dag och vi gav världen välfärd.

Tänk om vi kunde få världens beundran för vår handlingskraft och vårt miljönengagemang. Tänk om vi kunde få vår nation att sluta upp runt viljan att rädda världen i stället för att tala klyftor, klassamhälle och tv-licens. Tänk om vi kunde lägga mest pengar av alla på forskning inom miljösektorn. Tänk vad det skulle ge tillbaka till våra barn. Låt oss ta enorma kostnader och risker på alla plan för att visa världen att vi är hängivna, beslutsamma, handlingskraftiga och villiga att offra. Beskatta, lagstadga med viten och straff, ge incitament, utmärkelser och fördelar – gör vad som krävs för att förändra våra attityder och vanor i grunden. Tänk om svenska politiker och entreprenörer gick till historien som de som räddade världen.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Staêl von Holstein Vd för Iqube
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro