ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Tanvir Mansur: Rädslan kommer att finnas kvar även om Trump förlorar

Tanvir Mansur · 6 Nov 2016
Uppdaterad 8 Nov 2016

Rasisterna har fått lättare att sprida sitt hat efter Brexit och Trumps framgångar. Och även om Trump inte vinner valet kommer rädslan att fortgå om ingen tar itu med den, skriver Tanvir Mansur.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter att Storbritannien hade hållit sin folkomröstning om att lämna EU i somras, kom rapporterna. Människor med utländsk bakgrund hade blivit angripna på gatorna, med både våld och utskällningar. På ett polskt kulturcentrum i London hade någon klottrat rasistiska slagord. I Cambridge fick polisen in anmälningar för lappar som hade satts upp nära skolor och lagts in i brevlådor. Det stod “Lämna EU. Ingen mer polsk ohyra”. På bara fyra dagar efter valet hade de anmälda hatbrotten ökat med 57 procent. David Cameron, den dåvarande premiärministern blev tvungen att fördöma de här attackerna.

Det är som att folk tolkade omröstningen och resultatet som att utrikesfödda personer skulle bli utkastade. Ukip hade försökt få frågan att handla om migration. Genom sin propaganda lyckades de få människor att bli rädda för invandrare. Omröstningen om att lämna EU blev plötsligt en möjlighet för dem att “sätta dit” invandrare.

►LÄS MER: Mer hat anmäls efter brexit-beslut

Det är så här vi också behöver förstå presidentkandidaten Donald Trumps popularitet i USA. Det är så här det går när en politisk valkampanj försöker rama in en fråga utifrån en rasistisk världsbild. I USA har Trump-kampanjen försökt utmåla mexikaner, muslimer och flyktingar som farliga. På Trumps stora valmöten har svarta demonstranter blivit nedslagna, med mer eller mindre stöd från Trump i talarstolen. Där kan en hel publik skandera “Build that wall! Build that wall!”. Talkören syftar på den stora muren som kandidaten har föreslagit vid gränsen mot Mexiko. En mur som aldrig kommer att byggas, eftersom kongressen i USA antagligen inte kommer rösta igenom ett sådant vansinnigt förslag. Men för väljarna, är det ett fantastiskt slagord. Det uttrycker en rädsla för latinamerikaner. Den känslan håller i sig.

Resultatet blir att en del väljare som redan har rasistiska attityder får det lättare att säga det högt. De får råg i ryggen och vet att de kan säga hatfulla saker, och känna stöd uppifrån. För det är exakt samma sak som en av ledarna i landet säger. Nu har till och med Ku Klux Klans officiella tidning börjat stödja Donald Trumps kandidatur.

►LÄS MER: Hån och ilska i intensiv valspurt

Rädsla som politisk strategi är effektivt. “Vi har inget att frukta utom rädslan själv”, sa den tidigare presidenten Franklin D. Roosevelt. Och det stämmer. För även om Trump inte skulle bli vald, så har han slagit in en känsla av rädsla. Fenomenet Donald Trump är en fascism förklädd som ett motstånd mot etablissemanget. Rädslan kommer att fortgå om ingen tar itu med den.

Samtidigt är Hillary Clinton inte någon frälsare. Precis som Barack Obama, är hon en person som förespråkar utvidgningen av USA:s krigsmakt runt om i världen. Men skulle hon bli vald, då har de progressiva krafterna större möjlighet att påverka. Det enda sättet att motverka utvecklingen som Trump har stakat fram, det är att engagera sig. Nu måste motståndet börja.

+ Resultatet av Bernie Sanders-kampanjen i våras startade en framåtsyftande folkrörelse. De tog upp engagemanget från Occupy-rörelsen och kommer även leva kvar och sätta press på den nyvalda presidenten.

– Hela det politiska valsystemet i USA är odemokratiskt. I princip är det en tvåpartistat där väldigt många inte får rösta. I Sverige behöver väljare inte registrera sig, utan får röstkortet i brevlådan. Det gör att fler röstar och valet har större demokratisk legitimitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Tanvir Mansur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro