ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Tärningen kastad i det grekiska dramat

Alexandra Pascalidou · 3 Nov 2011
Uppdaterad 3 Nov 2011

Folkomröstningen i demokratins vagga får världen att skaka av skräck.

klar

Artikellänk är kopierad

"Frihet eller död” är Greklands nationalslogan sedan befrielsen från det forna fyrahundraåriga osmanska förtrycket. ”Frihet eller finansiell död” känns i dag som en uppgraderad slogan när grekerna känner sig tvångsomhändertagna av styvföräldrarna mamma Merkel och pappa Sarkozy. Tärningen är kastad. I det grekiska dramat är det alla mot alla nu när Papandreou utlyser folkomröstning. Majoriteten säger att de antingen kommer att rösta nej eller avstå från att rösta. Ett nej som kan backa landet till det U-land vi var på 60-talet. Pasoks parlamentariker hoppar av som råttor från ett sjunkande skepp. Andra kräver en nationell räddningsregering. Den bipolära oppositionen som länge krävt folkomröstningar anklagar nu premiärministern för landsförräderi. Demokratins vagga får världen att skaka av skräck. Men i vaggan vilar inget ädelt folkstyre. Där vilar ett klienteliserat folk som sedan diktaturens fall ”sålt” sina röster för en bit bröd och en fribiljett till ett låtsasliv. Ett folk som lovat att skära av sig handen om hon återigen röstar på någon av de tre politiska familjedynastierna. Och så har de gjort det. Igen. Och igen. För vi levde mitt i ett gisslandrama och lärde oss älska våra kidnappare. Grekland har hittills haft sju folkomröstningar. De flesta har handlat om huruvida landet ska vara en monarki. Tre folkomröstningar ägde rum under diktaturer med parodiska resultat där politiska fångar fråntogs rösträtten. Svenska Ann har bott på Santorini i 17 år. ”Jag känner mig bedragen” säger hon. Sonen Alexandros fyller femton i dag. Trots att terminen snart är slut har eleverna ännu inte fått några skolböcker. Enligt lärarna är ”böckerna det minsta problemet just nu”. ”I går på apoteket hörde jag en massa konspirationsteorier om att Papandreou springer USA:s ärenden för att krossa EU. Jag vet inte vad jag ska tro längre” säger Ann. ”Om jag haft rösträtt hade jag röstat ja. Det finns ingen återvändo. Men sparpaketet med höjda skatter och sänkta löner har krossat folket. Vi har haft döda som fått pensioner. Vissa offentliganställda har fått bidrag för att tvätta händerna på jobbet. Det har varit befängda förmåner som äntligen elimineras. Samtidigt jobbar alla jag känner mer än 12 timmar om dagen” avslutar Ann. ”Först sprejar de ner oss med tårgas och sedan efterfrågar de vår åsikt. Det kommer aldrig att bli en folkomröstning. På fredag fälls regeringen när den inte får förtroendevotum” siar min vän Nikos Karellis, publicisten som inte längre har råd att publicera en rad."Alltid nyheter”, SR Världsekonomin+

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro