ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Tidigare deltagaren: Paradise hotel” lär unga att det är okej att mobba

Emelie ”Diddi” Didriksson · 21 Mar 2017
Uppdaterad 21 Mar 2017
I måndagens avsnitt av ”Paradise hotel” berättade deltagaren Matilda att hon kände sig utfryst av några av de andra deltagarna. Tidigare ”Paradise hotel”-deltagaren Emelie Didriksson menar att det är fel att tillåta mobbning i ett underhållningsprogram.

I måndagens avsnitt av ”Paradise hotel” berättade deltagaren Matilda att hon kände sig utfryst av några av de andra deltagarna. Tidigare ”Paradise hotel”-deltagaren Emelie Didriksson menar att det är fel att tillåta mobbning i ett underhållningsprogram. Foto: Privat/Skärmdump TV3


Jag förstår inte hur man kan tillåta mobbning i dokusåpor när de sedan visas för unga människor som inte riktigt har listat ut hur livet går till än. För när det är okej att mobba människor på tv, då måste det väl vara okej i verkligheten?, skriver den tidigare Paradise hotel”-deltagaren Emelie ”Diddi” Didriksson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

När jag var liten fick jag lära mig att mobbning var fel, att om någon blev utfryst skulle du ge extra mycket kärlek åt den personen.

Men i dagens Sverige ser alla ungdomar på dokusåpor, som tydligt gärna visar upp all mobbning och utfrysning som sker. I måndagens avsnitt av ”Paradise hotel” i TV3 kunde tittarna se hur deltagaren Matilda berättade hur hon känt sig utfryst av de andra deltagarna. Tidigare i avsnittet blev hon kallad bland annat ”jävla svin” och ”jävla gris” för att hon gick emot gruppens vilja. Händelserna i avsnittet har väckt enorma reaktioner i sociala medier, och tittare rasar mot mobbningen. Matilda har även i sin blogg berättat om hur utsatt hon kände sig i programmet.

Självklart blir det svårare att få unga att förstå hur fel det är med mobbning, när deras nya idoler i dokusåporna gladeligen fryser ut någon i programmet.

Jag förstår att massa kaos och drama gör bra tv, men jag förstår inte hur man kan välja att tillåta mobbningen under inspelningen av dokusåpor när de sedan visas för unga människor som inte riktigt har listat ut hur livet går till än. För när det är okej att mobba människor på tv, då måste det väl vara okej i verkligheten?

Det sägs att det ”inte ska ske igen” men så fort nästa dokusåpa kommer finns det alltid någon tydlig form av mobbning med.

Självklart ska man inte se dessa program som något av en förebild. Det ska vara dramatik och bråk, det är nästan det hela programmen går ut på. Men jag kan inte förstå hur mobbning kan vara en del i detta. Det är stor skillnad på att bråka mot att frysa ut en annan människa och få personen att må dåligt med kränkande ord. Detta är underhållningsprogram, som man ska titta på för vilja följa programmet, för att skratta åt de händelser som sker.

Därav är det, enligt mig, fruktansvärt fel att tillåta mobbning. Lika väl som det inte är okej att använda våld i dessa program ska det vara lika strängt med mobbning. För mobbning och dess ord kan ibland göra mer ont än ett slag.

Emelie ”Diddi” Didriksson

Deltagare i ”Paradise hotel” år 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Emelie ”Diddi” Didriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro