ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Tiggarna tillhör en framgångsrik maffia

Lisa Magnusson · 29 Maj 2012
Uppdaterad 29 Maj 2012

Jag vill inte vara den som den tiggande kvinnan gör mig till.

klar

Artikellänk är kopierad

Ni vet hur maj alltid bjuder på en handfull fina dagar innan vi faller rätt ned i de tröstlösa bunkar av regn och växlande molnighet som är svensk sommar? En av de där faktiskt fina majdagarna gick jag och åt lunch med min vän H. Vi satt på en uteservering, H och jag, det var varmt, vi pratade om viktiga saker. Plötsligt gled en tiggerska upp jämte oss. Hon skymde solen och hon lade sin smutsiga hand på min lunchmacka. Hon ville ha den. "Pleeeaaaseee!", gnällde hon.

Jag kommer från en småstad, och i skarven kring 20 flyttade jag från den småstaden, först till Skottland och sedan till Frankrike. Utlandet kom som en chock för mig, och den största chocken var att där fanns så många som bara satt längs gatorna och var liksom utslagna. För min första lön köpte jag vad som var min idé om "mat och annat behövligt" och sedan gick jag runt i Edinburgh och försökte, hm, göra något. Men ingen ville ha min välgörenhet, de ville ha reda pengar eller åtminstone alkohol.

När jag sedan flyttade till Paris bodde min pojkvän och jag först i olika dåliga förorter, men så - rätt vad det var! - fick vi tag på en hyresrätt i en av de mysigaste delarna av stan. (Det är sådant som faktiskt händer rätt ofta i Paris, till skillnad från i Stockholm.) Kvarteret inhyste en hel hoper original: Där var tanten som hasade sig fram dubbelvikt, där var mannen som brukade gå runt i en extremt ful kostym och sjunga operaarior, där var den gulliga galningen som kallades Napoléon och som vi alla älskade, där var den unga punktjejen som åldrades tio år för varje vanligt år som gick och som vittrade sönder till ett skal under det decennium jag bodde kvar.

Och så var där de anonyma öststatstiggarna som kved om allmosor. De var överallt. Mina vänner lärde mig att de inte är tiggare egentligen, utan att de tillhör en framgångsrik trashanksmaffia. Jag har hört liknande saker sedan jag flyttade till Stockholm. Jag tänker att det inte låter särskilt rimligt egentligen, jag tänker att det låter som någon skit folk ljuger ihop för att känna sig bättre till mods, och sedan tänker jag på annat.

Men när en kvinna ställer sig jämte och lägger sin smutsiga hand på min macka och gnäller "pleeeaaaseee" en solig dag i maj så bryter hon igenom. Min första impuls är att slå bort hennes äckliga fingrar och skrika åt henne att försvinna, men det kan man ju inte göra. Istället ignorerar jag henne tills hon går. Jag vill inte vara den hon gör mig till, en på alla sätt rätt välgödd person som nekar en svältande medmänniska mat. Mackan hon rört vid kan jag inte förmå mig att äta mer av, den ligger kvar när jag går, till lika delar besudlad och anklagande. Jävla kärring. Alla lever vi i förnekelse på något sätt. Som frisören och musikern som bara RÅKAR ha exakt samma frisyr, skägg, glasögon etc som Johnny Depp och som även låtsas vara han när folk kommer fram. "Allt det här är jobbigt. Jag är ganska blyg. Folk kommer fram och tar bilder hela tiden", säger han till Aftonbladet.+

- Personligen tycker jag att Finland borde ha vunnit Eurovision Song Contest. Men att Sverigedemokraternas Björn Söder ifrågasatte att Sverige alls vunnit? (P g a att Loreen inte är tillräckligt svensk? P g a att hon sjöng på engelska?) Tyst på dig, bara.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro