ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Till dig som fortfarande tycker att graffiti är klotter

Alejandra Cerda · 9 Jun 2017
Uppdaterad 9 Jun 2017
Det går att lära sig gilla graffiti, menar debattören Alejandra Cendra.

Det går att lära sig gilla graffiti, menar debattören Alejandra Cendra. Foto: Alamy, Nora Cederin


Istället för att lägga pengar på att sanera är det dags att börja uppskatta den konstform graffiti egentligen är, menar Alejandra Cerda.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag sitter i styrelsemöte med bostadsrättsföreningen. Vi diskuterar hur vi ska göra med porten som det alltid klottras på och vem som ska ta kostnaden för det. I dag anses tags (graffitikonstnärens signatur) vara skadegörelse och det kostar våra städer stora belopp varje år att sanera områdena. De senaste åren kostade den så kallade klottersaneringen över hundra miljoner kronor för Storstockholms lokaltrafik per år – men varför?

Lösningen är förstås inte att stoppa det så kallade klottret, utan att sluta sanera. Att fortsätta streta emot ett etablerat konstuttryck är kostsamt och tystar samhället.

Graffitin kom till Sverige i början av 80-talet, strax efter den tagit sin nuvarande form under slutet av 70-talet i USA. Graffitin var då och är fortfarande tätt förknippad med hiphopen, med afroamerikaner och med social utsatthet. I USA har svarta en lång historia av förtryck och är fortfarande en extremt utsatt grupp – att den konstform som i huvudsak utövades av svarta sågs ned på är därmed lätt att förstå med den kunskapen i bakhuvudet.

I dag tycks ses graffitin fortfarande som en mindre fin konstform. Företag, bostadsrättsföreningar, trafikföretag och städerna är snabba med att sanera, precis som många fortfarande fnyser åt konstformen.

Till dig som fortfarande tycker illa om graffitin har jag några uppmaningar:

• Titta inte bara på den, se den. När du tar dig en närmare titt kommer du att se att olika personer har olika stilar. Du kommer se skillnad på teknik och stil. När du lägger märke till den har du lättare att se den som ett uttryck.

• Läs på om graffiti-kulturen. Det finns hur mycket som helst som är spännande att lära sig om graffiti! Ta reda på vilka som är de största konstnärerna i dag, i går, i morgon? Lär känna kulturen och följ utvecklingen.

• Ifrågasätt dina fördomar om vem som målar. Det finns flera initiativ som uppmuntrar kvinnliga konstnärer, barn och äldre som vill utveckla sin konst. Målandet skapar samhörighet och självförtroende.

• Fundera på varför du tycker illa om graffiti. Om skönhet sitter i betraktarens öga kan betraktaren välja sin uppfattning.

• Vid nästa styrelsemöte – uppmuntra graffitin! Låt konsten ge din port sin personliga prägel. När du låter lokala graffare få synas med sina tags kan du gratis få en alldeles egen stil på din husfasad eller port.

• Gå en workshop! Det hålls workshops i graffiti på flera platser i Sverige. Gå en kurs och låt kreativiteten slå dig med häpnad.

Konsten kommer alltid vara ett fridfullt vapen att använda. Lyssna och se den.

Alejandra Cerda, projektledare och bloggare

pil
Om debattören

Namn. Alejandra Cerda

Ålder. 28 år

Bor. Stockholm.

Gör. Frilansande projektledare och bloggare. Driver Muro Konstagentur och Jandi heart eco.

klar

Artikellänk är kopierad

Alejandra Cerda
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro