ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Till min son – du har dragit en av de högsta vinsterna i livets lotteri

Nina Åkestam · 27 Maj 2016
Uppdaterad 27 Maj 2016

Foto: Montage/Alamy


Jag lovar att en dag, när du är tillräckligt stor, så kommer vi att prata om att din mamma är feminist. Och den viktigaste anledningen till det är att jag vill att världen ska vara precis lika öppen för alla barn överallt, skriver Nina Åkestam.

klar

Artikellänk är kopierad

När jag skriver det här är du inte född än. Det enda jag vet om dig är att du är en livlig bebis som sprattlar när jag dricker bubbelvatten. Och jag vet att du med största sannolikhet är en pojke.

Det betyder att du antagligen har dragit en av de allra högsta vinsterna i livets lotteri. Inte nog med att du kommer att födas som medborgare i ett av världens rikaste och säkraste länder, där miljontals skattebetalare kommer att hjälpas åt att se till att du får det så bra som möjligt. Fast du fortfarande är i magen har du en stor familj som längtar efter dig och räknar varje dag tills vi får träffa dig. Du råkar dessutom födas med den hudfärg och det kön som gör att du väldigt sällan kommer att behöva fundera på just din hudfärg och ditt kön.

LÄS MER: Nina Åkestam: Nej, jag har inte gått vilse – jag är gravid

Det betyder inte att ditt liv alltid kommer att vara enkelt. Du kommer att bli sjuk och slå dig. Du kommer att känna dig ensam och övergiven. Du kommer att tycka att jag och din pappa inte fattar ett dugg, och kanske till och med önska att du aldrig hade blivit född. Och ibland kommer omvärlden att vilja begränsa dig för att du är just en pojke. 

Människor kommer i all välmening att säga att du ser stark ut fast du egentligen är söt. De kommer att tilltala dig med kortare meningar och ge dig fler order. När du blir ledsen kommer de att säga till dig att bita ihop och sluta gråta, i stället för att trösta dig. Om en annan pojke är dum mot dig kan det hända att de säger att det är en del av leken, såna är pojkar, fast alla vet att leken inte är kul om någon blir ledsen. 

Du kanske får höra att vissa kläder eller lekar du gillar är fel för dig, för sånt är bara för tjejer. Att killar och tjejer inte kan leka tillsammans. Att vissa jobb, intressen, utseenden eller kärlekar inte passar för dig. Och när du blir vuxen är risken större att du blir utsatt för våld, att du hamnar i missbruk, att du blir psykiskt sjuk eller helt enkelt ensam, än den hade varit om du hade fötts som flicka.

►LÄS MER: Nina Åkestam: Den som har fel kan också ha en poäng

Jag kan inte lova att det inte kommer att hända, hur mycket jag än skulle vilja. Men något jag kan lova är att göra allt jag kan för att så få som möjligt att dina problem ska komma ifrån att du är pojke. Jag lovar att inför mig får du känna precis hur du vill. Jag lovar att du får vara vild eller lugn, ledsen eller arg, pigg eller trött. Jag lovar att du får leka med vem och vad du vill. Jag lovar att du får ha på dig vad du vill och bli kär i vem du vill, jobba med vad du vill och leva som du vill.

Och jag lovar att en dag, när du är tillräckligt stor, så kommer vi att prata om att din mamma är feminist. Och den viktigaste anledningen till det är att jag vill att världen ska vara precis lika öppen för alla barn överallt, som jag hoppas att den kommer att vara för dig.

+ Sverige. Jag är så otroligt tacksam att mitt barn föds i ett land där förutsättningarna för ett tryggt och fritt liv är så bra som de är här. 

- Sverige. Med våra förutsättningar har vi både råd och möjlighet att se till att inga barn hamnar utanför, men här finns det mycket kvar att göra. 

Fotnot: En son föddes söndagen den 22 maj. Mamma och barn mår bra.

klar

Artikellänk är kopierad

Nina Åkestam
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro