ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Till svar kallas jag Lilla Lisa”

Lisa Magnusson · 20 Mar 2012
Uppdaterad 21 Mar 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Jag läser på www att ett boende för ensamkommande flyktingbarn har vandaliserats.

”Folk är rädda för vad som kommer hända med värdena på våra hus, de kan ju sjunka i värde”, säger en av grannarna till Aftonbladet. Jag stänger ned, orkar inte.

Sedan loggar jag in på Facebook. Där länkar en jag känner till en bloggpost om en man som påstås ha våldtagit två kvinnor och därför borde utvisas till Eritrea. Där skulle han förmodligen torteras, om man skall tro texten, men det vore bara rätt åt honom, för sådana som han borde inte få finnas i ”vårt fredliga och fina land”.

”Dessa negrer..”, lyder den första kommentaren i den jag känners kommentarsfält. Resten av det dryga femtiotalet kommentarer är typ i samma stil.  

Jag skriver inte i kommentarsfältet om hur det kanske inte är så konstigt att någon som flytt undan våld och tortyr själv är känslomässigt invalidiserad och beter sig illa, och att inget blir bättre av att Sverige (som alltså skall föreställa ett fredligt och fint land) gör det till offentlig policy att riva upp permanenta uppehållstillstånd och sända folk i döden. Jag skriver inte heller om hur de egenskaper som vi nu gärna förknippar med invandrare - promiskuitet, brutalitet, primitivitet, irrationalitet, lathet, girighet  – också historiskt har förknippats med kvinnor, arbetare, ja alla utsatta grupper. Istället frågar jag varför den jag känner länkar till den där rasistiska texten. Till svar kallas jag ”Lilla Lisa” av någon som anför ett YouTube-klipp som argument för sin främlingsfientlighet. Någon annan skriver att jag borde bli våldtagen av den där eritreanske mannen. 

Den jag känner undrar vad jag menar med rasistisk. Jag stänger ned, orkar inte.

Jag frågar mig vad det egentligen är som håller på att hända. Och det jag tror håller på att hända är följande: Ingenting. Det har alltid funnits folk som har tyckt såhär. Skillnaden är att det inte längre är okej att säga det de säger, samtidigt som det är lättare än någonsin för dem att säga det.

Internetbegreppet ”troll” kommer från den engelska fisketermen trolling, och avsåg ursprungligen personer som medvetet provocerade och retades, likt fiskare som lägger ut en rad krokar på linor efter sina båtar. Idag betecknar ordet å det snaraste alla som beter sig otrevligt eller hyser obehagliga åsikter. Oavsett om de tramsar eller säger sitt hjärtas mening stämplas de som troll, med den underförstådda innebörden att de utan vidare kan avfärdas. Ett mycket bekvämt sätt att förhålla sig till de många röster som nu kommer till tals på världsväven. Det är inte snällt att stämpla oliktänkande som troll. Men vad skall man då göra med alla som är så dumma i huvet att man bara inte orkar? 

Jag har ärligt talat inget svar.

Betnér direkt har premiär i Kanal 5 den 2 april. Som jag ser fram emot ett intelligent svenskt debattprogram!+

Dödligheten bland narkomaner har aldrig varit så hög i Sverige som nu. Vår drogpolitik kostar liv därför att politikerna prioriterar att “sända signaler” genom att jaga knarkare istället för att ge  vård.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro