ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Tillsammans kan vi göra skillnad för flyktingarna

Tanvir Mansur · 28 Sep 2015
Uppdaterad 12 Okt 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Jag slog på en tecknad film från Youtube på projektorduken. Den lilla flickan med två flätor i håret tittade nyfiket in i rummet. När hon såg filmerna, lyste hon verkligen upp! Min arbetsplats hade precis öppnat upp för att ta emot personer som hade flytt och som skulle åka vidare till Norge eller Finland. Flickan hämtade sin mamma och storasyster. Hon pekade exalterat på filmerna på duken.

Föräldrarna kände sig lättade. Även om det bara var under en halvtimme, så fick deras döttrar vara barn för en stund. De hade varit på flykt i en månad och det märktes i barnens ansiktsuttryck. De såg slitna ut. Att fly måste vara ett hemskt öde. Salarna på jobbet fylldes med madrasser och 110 tältsängar från Greenpeace. Volontärer hjälpte de personer som kom dit med att boka tågbiljetter, guidade dem till duscharna och sovplatserna och gav dem lite mat. Två privatpersoner hade lagat mat för 200 personer. Engagemanget var helt fantastiskt.

Samtidigt såg jag i Facebook-flödet vad den ungerska polisen gör mot flyktingar. En pappa bär på sitt lilla barn och har blivit slagen blodig. Jag delade inte den bilden. Det var för hemskt. Människor som kunde ha dött i sitt hemland eller på Medelhavet kanske dör på en annan gräns till EU istället. Det är egentligen det som är “flyktingkrisen”. Flyende människor grips, trakasseras och misshandlas. Från Ungern till Danmark. Och EU gör ingenting åt det.

Krisen är att det inte finns några lagliga vägar in i EU och att människor som flyr blir attackerade. Krisen är att människor fortfarande väljer en livsfarlig resa över Medelhavet för att det inte finns några alternativ. På Centralstationen i Malmö och i Stockholm har det stått volontärer de senaste veckorna för att hjälpa människor som har flytt. I huvudstaden har Fryshuset, ABF Stockholm, Stockholmsmoskén och andra organisationer lyckats öppna upp för sovplatser och annan hjälp för flyktingar.

Men nu håller krafterna på att sina. Många volontärer har bränt ut sig och känner att mottagandet egentligen är kommunernas ansvar. Många transitflyktingar har varit tvungna att tillbringa natten utanför Centralen i Stockholm. Samtidigt har kommunerna resurser som frivilliga inte har. Gympasalar och andra stora lokaler som skulle gå att använda. Det är en exceptionell situation som kräver exceptionella lösningar.

Privatpersoner betalar i dag tiotusentals kronor ur egen ficka för flyktingars biljetter. SJ borde göra det möjligt för flyktingar att åka med tågen gratis. De har en VIP-lounge i Stockholm som kan användas för barnfamiljer på flykt. Jernhusen som äger stationshusen kan också öppna dem för transitflyktingar på nätterna. För en liten stund kan vi tillsammans göra livet lite lättare för människor som flyr. Även om de inte ska stanna i Sverige, förtjänar de att välkomnas på ett bra sätt.

+ Stockholms stad meddelade i veckan att de ska hjälpa transitflyktingar. De ska leta upp stora lokaler för sovplatser, ge stöd till frivilligorganisationer och anställa en samordnare för flyktingmottagandet. Nu är det Malmös tur. Sen Luleå, Haparanda och andra kommuner.

- Människor i Finland som protesterade på gränsen till Sverige, mellan Haparanda och Torneå. De tycker inte att människor som har flytt ska kunna söka asyl i Finland. De vill begränsa asylrätten, en mänsklig rättighet.

klar

Artikellänk är kopierad

Tanvir Mansur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro