ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Tillsätt en utredning om HQ-haveriet

Johan Norberg · 27 Okt 2016
Uppdaterad 27 Okt 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Finansinspektionen (FI) beslöt i augusti 2010 att dra tillbaka HQ Banks tillstånd. Aktieägarna förlorade miljardbelopp. FI menade att HQ Bank hade ett bedrägligt värderingssystem som blåste upp priserna. Det konstiga var bara att detta system, enligt en ny bok, gång på gång godkänts – av Finansinspektionen. I somras frikände tingsrätten gamla HQ-ledningen med Mats Qviberg i spetsen, från alla misstankar. Men många liv låg redan i spillror. Boken ”HQGATE” har rotat i affären, och om den stämmer är detta en skandal av stora mått.

►LÄS MER: ”Släpp moralpaniken och sluta fördöm porren du inte förstår”

Efter läsning har jag intrycket att FI efter finanskrisen ville statuera ett exempel med HQ och när redovisningsexperter menade att det var fel gick myndigheten till krig för att dölja misstaget. Ackompanjerade av ett aggressivt mediedrev. Åklagaren skriver i ett mejl, som redovisas i boken, att hans och FI:s intresse är att bevisa att experterna ”är fel ute i sin kritik av FI”. Åklagaren ska också ha hållit hemliga möten med dem som tagit över HQ för att stämma den gamla ledningen och gett dem sekretessbelagda dokument. Den expert åklagaren anlitar var enligt boken personlig vän till en höjdare på FI och i ett mejl erbjuder denne sig att justera expertutlåtandet om det behövs för fällande dom.

Dagens Industri-journalisten Jenny Hedelin har skrivit boken tillsammans med Christen Ager-Hanssen, som rådger Qviberg. Det är en partsinlaga. Men den är otroligt väldokumenterad och författarna har lagt ut mejl, dokument och ljudupptagningar på nätet, så vi kan kontrollera själva (hqgatestory.com). Det behövs, för det finns så många absurda turer att det är svårt att tro på det annars. Här finns Svenska Dagbladet-journalisten Carolina Neurath vars bok enligt HQGATE är baserad på uppgifter från Qvibergs fiender – en bok som användes av åklagaren, trots att den på avgörande punkter ska strida mot dokumentationen. Här finns dokumentärfilmaren Fredrik von Krusenstjerna som vid ett inspelat möte erbjuder sig att vara snällare mot Qviberg i sin SVT-film om han fick 3 miljoner under bordet. 

►LÄS MER: Frihandelns fiender är de fattigas fiender

En oberoende kommission skulle behöva utreda detta haveri, men Sverige är litet, alla känner alla och ingen vill stöta sig med mäktiga personer. (Själv känner jag f ö Qviberg, liksom personer på andra sidan). Vem vågar tala klarspråk? Jenny Hedelin skriver att hon riskerade sitt jobb när hon började kritisera kollegers partiska rapportering. Lite överdrivet, tyckte jag. Men i tisdags kom nyheten att hon plötsligt måste lämna Dagens Industri. Hon har skrivit på ett sekretessavtal och får inte förklara varför.

Den första bok jag skrev handlade om Vilhelm Moberg, bland annat hans insatser mot rättsrötan på 1950-talet, till exempel Haijbyaffären. Det värsta var inte att brott begåtts, menade Moberg, utan vänskapskorruptionen som gjorde att andra makthavare försökte sopa igen spåren. Det trodde jag tillhörde en svunnen tid. Tills nu.

+ Lustans Lakejer 80-talets bästa svenska band återförenas för en turné runt om landet där hela Uppdrag i Genève-albumet framförs. En högtidsstund.

– Det dödligaste året hittills på Medelhavet Vi behövde en andningspaus, tyckte Europa. 3 771 flyktingar har dött på Medelhavet under denna paus 2016.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro