ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Tio saker du inte ska göra på bröllopet

Mats Danielsson · 23 Apr 2017
Uppdaterad 23 Apr 2017
Låt inte andra bestämma över din högtidsdag, tycker etikettexperten Mats Danielsson.

Låt inte andra bestämma över din högtidsdag, tycker etikettexperten Mats Danielsson. Foto: Alamy/privat


Bröllop är förhoppningsvis ett av vårt livs största ögonblick. Men det är ingen tävling, även den mest enkla festdagen kan vara lika minnesvärt som det stora herrgårdsarrangemanget med hundratals gäster, menar etikettexperten Mats Danielsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Brudparet

Tävla med andra om det mest exklusiva bröllopetBröllop kan vara enkelt, med få gäster såväl som stort och exklusivt. Tävla inte med andra, gör en budget och se vad ni har råd med. Pengarna kan lika gärna sparas till en resa om ni vill.

LÄS MER: Tips: Här är de bästa bröllopslåtarna

Glömma er egen vilja för att följa traditionerBröllopet är er dag! Det finns massor av traditioner och jag lovar att er omgivning är fyllda av tips och goda råd. Men gör som ni vill. Traditioner kan ni anpassa efter er önskan så det känns som ni. Bruden måste inte ha en vit klänning och man kan faktiskt ha jeans om det känns bra.

Hitta på egna klädkoderEgna, påhittade klädkoder eller teman förvirrar. ”Tema elegant rosa” eller ”Festfin” är hopplösa att förstå. Vill ni ha ett tema – förklara tydligt. Välj alltid en etablerad klädkod, som: Högtidsdräkt/frack, smoking, mörk kostym eller kavaj. Då förstår gästen, eller kan söka information.

Inte bjuda in partnersDela aldrig på ett par vid inbjudan, vare sig ni känner partnern eller inte. Det är ett fullgott skäl för gästen att avböja inbjudan. Det är inte brudparet som avgör vem gästerna väljer att leva tillsammans med.

Önska pengar på ett konto
Att be om pengar har blivit alltmer vanligt och ses fortfarande som lite dålig etikett. Men etiketten får anpassa sig, så vill brudparet absolut be om pengar. Välj då att skriva på inbjudan att de placeras i ett anonymt kuvert. Då slipper gästerna fundera på om de ger för mycket eller för lite.

LÄS MER: Så har bröllopstrender förändrats genom åren

Gästen

Fråga om barnen får följa medDet är bara de på inbjudan som kan delta. Att fråga om barnen är helt fel! Det sätter brudparet i sitsen att de måste neka och det kan kännas svårt. Kan du inte få barnvakt, välj hellre att avböja inbjudan. Då kan brudparet välja sitt svar.

Tro att presenten pris styrs av kuvertkostnadenEn myt. Hur ska någon kunna veta, utan att fråga, vad maten kostar? Men märkligt nog är detta en av de mest vanliga frågorna från gäster. Men ingen vet varifrån det kommit.

Uppleva vigseln genom en kameralinsLägg ner kameran! Ta några bilder när tillfälle ges, stör inte akten med ditt fotande. Det brukar skapas särskilda tillfällen för fotografering.

Be att få sitta med sin partner
Bordsplacering är till för nya upplevelser. Våga bjuda på dig själv, hålla handen får du göra hemma.
Efter maten får ni tid att ses.

Referera middag och fest via sociala medier
Umgås med människor och inte Facebookvänner. Lägg undan telefonen och njut av festen i stället.

Mats Danielsson, etikettexpert

klar

Artikellänk är kopierad

Mats Danielsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro