ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Tittarsiffror är bara fejk

Claes Runheim · 13 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

EM-kvalet i lördags med kung Zlatan på prime time hade enligt statistiken 1,5 miljoner tv-tittare. Det har MMS bestämt. Det här är siffror som är ett stort skämt. Siffrorna är nämligen felaktiga.

Egentligen har jag synpunkter på all statistik som rör rating i tv-världen, men låt oss den här gången ägna oss enbart åt sport. Det är där vi hittar den stora felmarginalen – utan att någon bryr sig. I stället styr systemet hela tv-branschen. Miljoner och åter miljoner är i rullning varje dag. Alla blundar och ingen vågar ifrågasätta eftersom konsekvenserna skulle bli enorma om det visade sig att systemet felar.

Tittarsiffror baseras på en så kallad people meter. Det sägs att drygt 1 300 hushåll i Sverige är utrustade med detta mätinstrument. Deras tv-tittande registreras minut per minut och utifrån den informationen säljer tv-kanalerna reklam. Svårare än så är det inte.Problemet med mätningarna när det gäller just sport i tv är tydliga. Vid större sportevenemang är grupptittandet väldigt stort. Om vi tar EM-kvalet nu senast som exempel är ett rimligt antagande att många samlades i större grupper för att titta, och då menar jag inte bara hemma i tv-soffan. Det finns  sportbarer och andra typer av restauranger i Sverige där folk samlas, inte bara för att umgås utan även för att titta på sport i tv. Frågan är förstås given. Hur kan MMS 1 300 hushåll med people meter i Sverige representera alla större lokaler i Sverige med LCD-skärmar i varje hörn, projektorer och 70 tums plasmaskärmar i nyllet på folk som äter, dricker och tittar på sport samtidigt? Svaret är lika givet som frågan: det kan de inte. Därför blir tittarsiffrorna en stor bluff. Märkligast av allt är ändå MMS hemlighetsmakeri. Det är många som försökt komma nära rent journalistiskt, men inte lyckats. Vid mitt eget försök till kontakt fick jag fler frågor själv än vad jag vill ställa. Kändes som gamla tidens DDR.

Är det förresten någon som känner en familj med people meter? Det tycks nämligen stört omöjligt att träffa någon som har hört om någon som sagt att det faktiskt måhända, kanske, eventuellt finns en familj någonstans med en people meter. Som jämförelse brukar jag nämna Estonia. Tragedin tog drygt 500 svenskars liv och nästan alla tycks ha en relation till någon som dog vid katastrofen. Däremot har absolut ingen någonsin hört ett enda ord om någon som har en people meter.

Till sist en personlig dröm gällande MMS storslagna system. Tänk er en tittartävling i ett tv-program där man genom trailrar och några annonser enbart vänder sig till MMS 1 300 hushåll. Bara de med people meter får vara med och tävla. I prispotten lägger vi en jordenruntresa och någon miljon i kontanter. Det tv-programmet skulle gå bra. Rating = 100 procent = Jävligt dyr reklamtid = Ekonomiskt oberoende programledare!

+ Nordirlands underbara förmåga att sätta bollen i eget nät!

– Träningslandskamper!

klar

Artikellänk är kopierad

Claes Runheim
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro