ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Topp fem bästa feministiska händelserna 2014

Nina Åkestam · 28 Dec 2014
Uppdaterad 29 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

NINA ÅKESTAM:Med bara dagar kvar av 2014 är det lätt att känna sig lite nedstämd, framför allt som Stockholmare. November var mörkt, december ännu mörkare, och så turbulens i riksdagen på det och politiska vindar som vi som kämpar för jämlikhet mellan människor inte är så förtjusta i. Men faktum är att 2014 på många sätt har varit ett riktigt bra år, ibland utan att man kanske ens har tänkt på det. Dörrar har öppnats, nya idoler har skapats. Några av dem har fått mig på extra gott humör och förtjänar därmed en plats på min topp fem över 2014s bästa feministiska händelser: 

5. Podcasten Serial blev en av världens största. De riktigt stora poddarna har tidigare varit reserverade för medelålders män som pratar med varandra. Med Serial, skapad av journalisten Sarah Koenig, började miljontals människor världen över går nu runt med rösterna från kvinnliga domare, juridikprofessorer och grävande journalister i öronen. 

4. Världens reaktioner när 4chan läckte nakenbilder på kändisar. Hösten 2014 blev iCloud hackat och diverse (främst kvinnliga) kändisars privata bilder spreds på internet. Några av dessa var avklädda. Omvärlden reagerade på solidariskt och feministiskt vis genom att himla med ögonen åt töntarna i 4chan, rycka på axlarna och gå vidare med sina liv. Herregud, bröst har man väl sett förr.  

3. Anna Kinberg Batra föreslogs bli vald till Moderaternas första kvinnliga partiledare och ska väljas på Moderaternas partistämma i januari. Många har kritiserat Kinberg Batra för att inte driva en tillräckligt feministisk politik. Men faktumet att det nu snart bara är två av åtta riksdagspartier som aldrig har haft en kvinnlig ledare, och att Sverige inom en snar framtid därmed kan få sin första kvinnliga statminister, är en stor jäkla grej. 

2. Säsong två av Orange is the new black. Kvinnor, framför allt sådana som inte är vita, smala, straighta och cis, är löjligt underrepresenterade i bred populärkultur. Netflix-serien drog ett välbehövligt strå till stacken och visade att det går alldeles utmärkt att göra tiotals kvinnokaraktärer som är mer komplexa än ”den snygga flickvännen” och ändå vara en publiksuccé. Surprise! 

1. Malala Yousafzai tilldelades Nobels Fredspris. Att Malalas arbete för flickors skolgång är en succé för jämställdheten är det ingen tvekan om. Dessutom ändrar årets fredspristagare genom att bara vara den hon är vår syn på vem vi borde lyssna på. Det är utan tvekan årets största feministiska bedrift. 

Med det i bagaget ger vi oss in i 2015, medvetna om att vi har väldigt långt kvar tills alla människor är lika mycket värda, men att vi närmar oss. Vi gör faktiskt det. Det händer inte av sig självt. Men när tillräckligt många människor jobbar tillräckligt hårt för något de tycker är tillräckligt viktigt, då händer det. Gott nytt år, allihop!  

+ Merinoull. När man har tillbringat några dagar i -20 grader tackar man ödmjukast de får som lånar oss människor delar av sin kostym. 

- Ynkliga blixtlås. Om man gör en vinterjacka måste den kunna öppnas och stängas med vantar på. Hur svårt kan det vara? 

klar

Artikellänk är kopierad

Nina Åkestam
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro