ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Trodde jag var skonad från rynkor

Emi Guner · 13 Dec 2013
Uppdaterad 16 Dec 2013
Trodde jag var skonad från rynkor

Trodde jag var skonad från rynkor


klar

Artikellänk är kopierad

Georgia O’Keefe.
Georgia O’Keefe.Foto: AP/TT

EMI GUNÉR: Åh vad jag minns hur det var att vara 22–23 med alla kroppsdelar ungefär på de platser där gällande normer vill ha dem. Att ha kollagenet på sin sida, med huden slätt sträckt över ansiktet som ett lakan i en nybäddad säng. Läppar med en självklar fyllighet. Att känna att ”BH, det har man väl om man känner för det men det gör jag ju inte idag!”.

Att vara en av dem som såg på alla 30+ kvinnor och tänkte hur hopplöst förbi de var, hur deras tåg hade gått, hur de hade kämpat så mycket med kvällens outfits, make och hår – varför? Alla kunde ju ändå se att de var för gamla! Exakt vad de var för gamla för var alltid oklart, min 23-åriga hjärna tänkte mer ”för gammal jämfört med oss”.

Och vad jag själv är en sådan kvinna nu, en sådan som förutsätts vara intresserad av hudvård för att behålla en ungdomlig fräschör och bekämpa mina fina linjer. Så fruktansvärt tråkigt (och dyrt). Jag trodde, som man gör när man är ung, att just mitt DNA skulle låta bli att rynka min panna, att just jag skulle slippa gå vandra in i det osynlighetens land som åldern leder till.

En dag stod jag i rulltrappan och såg min tidigare chef komma rullande i motsatt riktning. Han log milt mot mig och jag vinkade glatt tillbaka men det var något frånvarande i hans blick och när jag gick av trappan förstod jag varför. Han hade inte sett mig alls, för en Megan Fox-person hade stått precis bakom mig. Det skulle vara så lätt att skylla på männen och deras förbannade ytlighet, men jag är likadan själv. Jag går runt som en liten italiensk farbror och ser bortkollrat på alla unga kvinnor – så vackra! Bellissima! Hur de kan komma fram till någon inbördes rankning övergår mitt förstånd. Jag ser de osynliga också, de i min ålder och äldre och hur vi kämpar på. Och jag tänker på mitt favoritskämt från The Onion: ”New Plastic Surgery Technique Makes 40-Year-Old Women Look Like Really-Weird-Looking 38-Year-Olds.” Och med det fylls jag av ömhet för alla våra försök att stoppa tiden och åldrandet. Det är så irriterande att kvinnors utseenden ska ta så stor plats i allas våra liv och att åldrandet ska ses som ett nederlag när det egentligen är ett privilegium bara att få vara med år efter år.

Jag har ett knep när ungdomspaniken väller in, ett tips jag gärna delar. Jag har en bild på Georgia O’Keefe. Hon tittar på mig med sitt djupt fårade, svincoola ansikte och jag dagdrömmer att hon läxar upp mig: ”You’ve got like 30–40 more years – TOPS – to live on this earth. That’s it. You gonna spend those years worrying about fine lines? You’ve gots to be kidding me. ”Sedan citerar hon Shaw: ”Youth is wasted on the young”, och allt känns lite mer förlåtande, lite mer uthärdligt, och väldigt mycket mer intressant än tanken på krämer och serum.

+ Årets tv-julkalender. Varje decembermorgon fram till jul är en högtid istället för en plåga, tack PUBLIC SERVICE!

– Vinterns baksidor. Vinterhänder, vinterhår, vinterhud, vinterläppar.

klar

Artikellänk är kopierad

Emi Guner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro