ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Tror ni det är roligt att tigga?

Camilla · 16 Okt 2014
Uppdaterad 16 Okt 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Camilla manar till omtanke om tiggarna.
Camilla manar till omtanke om tiggarna.Foto: TT

Efter riksdagsvalet och de rådande extremhögervindarna som sveper över Europa gjorde jag en rejäl ”utrensning” bland mina vänner på Facebook. Detta har gjort mig till en något gladare individ då min feed numera präglas av annat än just den typen av propaganda. 

Det gör mig ledsen när jag ser hetsiga och nedåtsparkande statusuppdateringar och delningar gällande romer, tiggare och hemlösa. Det kan vara allt ifrån att ni tycker de stör er med sina instrument när ni sitter med er take away-latte på tunnelbanan till att de blir ”sura” när ni väljer att inte skänka en slant eller att de skräpar ner era gröna, granna, ljuva villa­områden. 

Klassförakt och antiziganism är två utbredda fenomen i Europa som alla mer eller mindre bidrar till. Jag tror det är viktigt att se till sina egna privilegium innan man uttalar sig och tänka efter vad det man säger egentligen gör med människorna omkring en, sparkar en uppåt eller nedåt? Tigger en för att det är roligt? Även om någon skulle ljuga om att en släkting är sjuk – varför gör den det? Kanske för att den inte har något annat val än att sitta på gatan och bli förödmjukad och sen uthängd i sociala medier?

Är ni medvetna om uppgifterna om att romer nekas sjukvård i sina hemländer fastän de är medborgare, just för att de är romer? Hur många gånger ska debatten behöva tas innan människor ska förstå att ingen sitter på gatan i 20 minusgrader för att det är roligt? Om ni inte kan känna med de utsatta så kan ni väl i alla fall låta bli att hänga ut dem ännu mer än vad de redan blir?

klar

Artikellänk är kopierad

Camilla
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro