ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Trump förlorar väljarnas kärlek när de ser att han bara är en stor käft

Johan Norberg · 9 Nov 2016
Uppdaterad 10 Nov 2016
Det blir inte heller lätt för Trump att bevara väljarnas kärlek när det visar sig att han inte är en stark man, utan mest en stor käft, skriver Johan Norberg. 

Det blir inte heller lätt för Trump att bevara väljarnas kärlek när det visar sig att han inte är en stark man, utan mest en stor käft, skriver Johan Norberg.  Foto: TT/montage


klar

Artikellänk är kopierad

När jag tidigt på morgonen pulsar genom snön från valvakan känns det som jag har fått ett hårt slag i magen. En auktoritär, nationalistisk bedragare har intagit Vita huset genom att underblåsa rasism och rädsla. Jag tänker på hur hans intolerans och impulsivitet kommer skapa inhemsk polarisering och internationell oro. Och jag hinner måla upp bilder av både en global depression och ett potentiellt världskrig innan jag hejdar mig. För är det inte just denna tro att vi står vid avgrunden som har fört Donald Trump till makten? Rädda människor tänker inte klart, de gör dåraktiga saker – och de brukar få fel.

LÄS MER
Tillsätt en utredning om HQ-haveriet

Tänk om vi kommer överleva även Trump? USA har en avancerad maktdelning, där presidentämbetet balanseras av den lagstiftande Kongressen och tyglas av Högsta Domstolen. Han kommer vara ständigt påpassad. Nu tog republikanerna även Kongressen, men där styr republikaner som är djupt misstänksamma mot Trump och kommer blockera mycket av hans agenda.

Dessutom håller inte heller Trump alltid med Trump. Bara för ett par år sedan intog han motsatta uppfattningar i centrala frågor som till exempel invandring och   abort. Mycket tyder på att han bara har sagt vad som helst för att bli vald. Han är tillräckligt principlös för att göra helt om en gång till. Det blir inget inreseförbud för muslimer när han begriper att det bara gynnar radikala islamister, ingen mur mot Mexiko då USA behöver arbetskraften, inga drakoniska handelshinder när hans rådgivare förklarar att fattiga konsumenter skulle förlora mest. Han lär inte försöka fängsla Hillary Clinton, som han alltid sett som en god vän, utom under valrörelsen.

LÄS MER
Släpp moralpaniken och sluta fördöm porren som du inte förstår

​Det blir inte heller lätt för Trump att bevara väljarnas kärlek när det visar sig att han inte är en stark man, utan mest en stor käft. Många av de löften som gav honom segern, som till exempel att genom ett trollslag fördubbla tillväxten och både   sänka skatterna och höja utgifterna, kommer snart avslöjas som humbug. Kanske är det till och med bättre att högerpopulisterna fick en president som kommer klanta till det nu, än om deras rörelse och deras hat hade vuxit i skuggan av en president Clinton, och de återkom 2020 med en smartare, farligare kandidat.

Men min främsta tröst är att allt inte är politik. Den amerikanska staten må vara dysfunktionell, men det amerikanska samhället är det inte. Det är fortfarande världens mest dynamiska folk, där människor sida vid sida, oavsett kön, tro och hudfärg experimenterar mer och tar större risker, för att lösa problem och ge sina familjer en bättre framtid. De har nära till dumheter, men också till att korrigera dem. De har överlevt inbördeskrig, depressioner, masshysterier och galna presidenter förr. De har ständigt räknats ut, men de har alltid kommit tillbaka starkare.

LÄS MER
Värnplikt sliter sönder samhället

+ Leonard Cohen, You want it darker

Vid 82 års ålder är legenden starkare och mer berörande än på länge. Borde det inte varit han som fick Nobelpriset i litteratur?

– Grand Hotel-bråket

Varför ska alla andra – från höger till vänster – styra över vilka festivaler Grand Hotel låter arrangera? Det är ett fritt land, även för hotellägare.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro