ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Trumps inreseförbud är en gåva till jihadisterna

Johan Norberg · 2 Feb 2017
Uppdaterad 2 Feb 2017

"I en dold, krypterad kanal slog islamister nyligen själva fast att Trump nu var den främste rekryteraren av nya terrorister", skriver Johan Norberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Satirtidningen The Onion meddelar att FBI äntligen har lyckats stänga en amerikansk hemsida som fungerade som ett av de viktigaste forumen för att radikalisera muslimer och rekrytera terrorister – nämligen Vita husets hemsida.

Det är tyvärr mer än ett skämt. Jag landade på Los Angeles flygplats i lördags och kände av kaoset och rädslan när beväpnade gränsvakter förbjöd människor att besöka släktingar eller komma till sitt hem i USA, bara för att de råkade vara födda i fel land. Även en översättare som med risk för livet hjälpt amerikanska trupper i Irak.

Det är inte bara i satirnyheterna som Trumps inreseförbud för alla födda i sju muslimska länder är den bästa present jihadisterna kan få. I en dold, krypterad kanal slog islamister själva fast att Trump nu var den främste rekryteraren av nya terrorister. En avhoppad jihadist säger till CNN att Trump ”hjälper IS mycket, han är på sätt och vis ett verktyg för dem”.

Islamistiska terrorister vill skapa bilden att västvärlden är i krig med islam, då det gör att fler personer som står på gränsen kommer att kunna rekryteras att begå terrordåd. Att vi slår till hårt mot terrorister skadar dem, men när vi slår till mot alla muslimer så gynnar det tvärtom terroristernas sak. Av det skälet har islamisterna länge hoppats på Donald Trump. I augusti förra året publicerade tidskriften Foreign Affairs en artikel med titeln ”Varför IS hejar på Trump”, som byggde på avlyssning av islamististers interna kommunikation och intervjuer med avhoppare. Bilden som framträdde var entydig. Som en islamist uttryckte det ”jag ber Allah att lägga Amerika i Trumps händer”.

Avhopparna förklarade att jihadisterna hade problem med politiker som Hillary Clinton som aldrig sa något ont om islam. Risken fanns att de gav muslimer känslan att västvärlden inte var en fiende och att demokrati och öppenhet kunde låta oss leva sida vid sida. Däremot gjorde IS snabbt propagandavideos med Trump för han hävdade att väst och islam var i krig. Han är en ”perfekt fiende” som både kan öka rekryteringen till IS och kan inspirera enskilda muslimer som redan bor i väst att genomföra egna attacker.

Det finns en schlabang-höger både i USA och Sverige som anklagar politiker för att vara politiskt korrekta när de vägrar att skylla terrorismen på islam. Men kampen mot terrorismen bygger på samarbete med muslimska stater och på att den muslimska minoriteten i våra länder samarbetar med myndigheterna, bland annat genom att rapportera de som radikaliseras. Har du fått sådan panik över världen att du känner behov av att spotta dem i ansiktet? Okej men låtsas inte som att det är ett sätt att bekämpa terrorism. Vi kommer tvärtom att få betala för det, i blod och människoliv.

+ Nu står hoppet till juridiken. Eftersom jag är emot nästan allt Trump gör välkomnar jag att han väljer Neil Gorsuch till Högsta Domstolen – en domare som brukar kunna hålla emot maktsugna politiker. 

– Olika måttstockar. Om en muslim hade mördat sex kristna i Quebec hade vi inte talat om något annat hela veckan. Eftersom det var tvärtom blev det knappt någon rapportering alls.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro