ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Tunnlar borde inte chocka tågresenärer

metro · 11 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Tåget kör in i en tunnel och precis som jag gissade blir min stolsgranne förvånad över att hennes telefonsamtal bryts.”Hallå?” frågar hon in i sin telefon med oro i rösten. Att mobiltelefoner ibland förlorar täckning under tågresor är ett fenomen som man tycker borde ha nått ut till de breda folklagren vid det här laget. Ingen människa på jorden kan ha missat det. Den genomsnittlige jakherden på den centralmongoliska stäppen vet att telefonförbindelsen kan råka svaja lite på tåg.

Ändå blir folk lika överraskade varje gång. ”Hallå”, säger kvinnan igen. Hon tittar på mobilen, skakar den, försöker med olika röstlägen. Frågande: Hallå? Utdraget: Ha-a-allå. Aggressivt: HALLÅ! Hon har sin laptop på brickan framför sig. På skärmen står det med stora bokstäver: Ecuadoriansk folkmusik – kontinuitet i förändring. Vid sidan om datorn står cd-skivor, dvd:er, böcker i hög. Alla är färgglada och har titlar som ”Magic Ecuador”, ”Sing for Ecuador”, ”Canta y baila con Ecuador”.

Hon har inte ägnat sin latinamerikanska kulturforskning särskilt mycket uppmärksamhet sedan hon gick på i Linköping. Hon ringde sin kollega nästan genast. Samtalet flöt på fint genom sydvästra Östergötland, men så åkte vi in i den där tunneln och när vi nu kommer ut i dagsljus igen ska konversationens avbrott behandlas som om det var ett personligt trauma. ”Vi åkte in i en tunnel”, säger hon. ”Nej, i en tunnel. EN TUNNEL!” sa jag.Enligt en inofficiell kartläggning är just de orden de oftast uttalade på svenska tåg hittills under 2000-talet. Jag förstår det inte. Varför är det så viktigt att veta att det var just en tunnel som bröt förbindelsen? Gör det någon skillnad? Och de här stackars personerna i telefonsamtalets andra ända, vad är det för liv de lever där de sitter hispiga av nyfikenhet och inte kan hålla sig, de måste få veta. ”Berätta, förklara, varför hörde vi inte varandra i 30 sekunder? Vad var det ni körde in i, sa du?” Ja, vad kan det vara? Vad är det för någon mystisk trafikal företeelse som kan göra att samtal bryts och som man ibland kör in i när man åker tåg? En rondell? En skog? Ja, det var jättekonstigt, tåget svängde plötsligt av från rälsen utanför Tranås, genväg tydligen. Visste ni förresten att panflöjtens ställning i ecuadoriansk folkmusik försvagats väsentligt de senaste decennierna, framför allt i kustområdet, där afrikanska influenser med instrument som marimba och cununotrummor gjort allt större landvinningar? 

+ Ord som förekommer i vissa talesätt men aldrig annars: sordin, pjåkigt. Får sällan den uppmärksamhet de förtjänar.

– Små påskgodisägg. Vad är de gjorda av? Luft och härsket socker. 

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro