ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Tv-apparater och smartphones har inte alls gjort att vi sover mindre

Johan Norberg · 28 Okt 2015
Uppdaterad 28 Okt 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Nog är det lite svårt att koncentrera sig på den här artikeln? Visst hade det varit skönt med ytterligare ett par timmars redig sömn först? Ända sedan 1880-talet har det klagats över att mänskligheten har övergivit de naturliga sömncyklerna. Medan den förindustriella människan gick och lade sig när mörkret föll började det elektriska ljuset hålla oss uppe för länge, och sedan fick vi radio, tv, video, smartphone och städer som aldrig sover. Den moderna ekonomins krav på prestation och effektivitet pressar dessutom ihop den tid vi ägnar till sömn och vi kompenserar för detta genom att dränka våra kroppar i koffein. Inte konstigt att vi drabbas av humörsvängningar, depression och fetma.

► LÄS MER: Johan Norberg: "Sverige har absolut inget att lära andra om narkotikapolitik"

Denna argumentation blir ofta till en förödande anklagelse mot den moderna världen, dess ekonomi och teknologi. Någonstans har vi rubbat det allra mest naturliga och nu betalar vi priset för det. Men det saknas en avgörande komponent för att argumentationen ska vara övertygande, som den sömndruckne lätt missar: Vi vet faktiskt inte hur mycket den förindustriella människan sov innan hon bäddade ned sig med Ipads och dubbla espressos. Det finns inga skriftliga källor från jägar/samlar-tiden och ingen som har kunnat berätta.

Desto intressantare då att de amerikanska forskarna Jerome Siegel och Gandhi Yetish just har undersökt detta och publicerat resultaten i tidskriften Current Biology. De mätte sömnmönster hos människor i tre kvarlevande jägar/samlar-grupper i Bolivia, Tanzania och i Kalahariöknen. Resultatet var likartat mellan de olika grupperna, och överraskade stort. De gick inte alls och lade sig vid solnedgången, i stället var de vakna drygt tre timmar därefter, och somnade först när det blev började bli kallt. Totalt sov de mellan 5,7 och 7,1 timme per natt, vilket faktiskt är mindre än den moderna människan, som enligt forskarna sover i snitt 7,5 timmar per natt.

► LÄS MER: Johan Norberg: "Ojämlikhet är ett litet problem om det hjälper oss utrota fattigdomen"

Den traditionella människan tog inte några regelbundna siestor mitt på dagen, vilket många eftermiddagströtta tror att den moderna arbetsmarknaden tog ifrån oss. Det fanns heller inga spår av den ofta framförda teorin om att den förindustriella européns sömn var tudelad – ett första djupt sömnpass som följdes av några timmars stillsam vaka följd av ett andra sovpass som varade till morgonen. Forskarna tror att detta i stället kan ha varit en särskild anpassning till de långa vinternätterna i nordliga trakter och att artificiellt ljus och värme har fått människan att sova på ett mer naturligt, sammanhängande sätt igen. Slutsatsen av allt detta är att vi är skyldiga den moderna tekniken en ursäkt: den har inte alls reducerat den tid vi sover, den har bara gjort att det har blivit lite roligare och bekvämare att vara vaken.

+ Skärmtid. Efter att förr ha varnat för surfplattor för barn ändrar sig amerikanska barnläkarakademin och svenska experter. ”Skärmtid” är helt enkelt tid. Allt handlar om vad man gör med den.

- Hålögda lärare. Ni må tro att lärarna också har höstlov, men nej, de sliter hela veckan med att rätta och planera bara för att komma tillbaka utslitna och ta hand om våra barn nästa vecka.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro