ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Tv är bara en form av medium

Boris Benulic · 25 Okt 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

  Om du säger att public service, alltså stats-tv, är en onödig inrättning får du dela utrymme i den offentliga debatten med dem som anser att tidelag är en helt okej sysselsättning eller dem som anser att Joseph Goebbels var en alla tiders reklamkille, som dock gjorde en del felaktiga karriärval. De flesta är överens om att vi måste ha stats-tv; från Marxist-leninistiska kampförbundet för återupprättandet av Sveriges kommunistiska parti till moderata samlingspartiet. Det man är oense om är finansieringen; licensavgift eller skatt. Och om vi inte har stats-tv så kommer det mentala mörkret att sänka sig över nationen. Bengt K Å Johansson som ledde den senaste avtalsutredningen skrev för några dagar sedan: ”public service-radio och tv är en oundgänglig tillgång för svensk demokrati och folkupplysning. Det garanterar mångfald, kvalitet och tillgänglighet på medieområdet.”

Men tv är ju bara en form av medium, vi har också dagstidningar och tidskrifter. Dessa ägs i aktiebolagsform eller av stiftelser eller är familjeföretag. Några statliga sanningssägande organ i pappersform finns inte. Men det finns mig veterligt inga belägg för att de som äger etermedier är mer lömska, lata, okunniga och benägna att producera dåliga program än de som äger pappersmedier. Så ska Johanssons ståndpunkt vara logiskt sammanhängande måste han kräva att staten går in och startar en dagstidning och en veckotidning som garanterar att den läsande allmänheten får licensfinansierade public service-tidningar som ”en oundgänglig tillgång för svensk demokrati”. Det räcker inte med presstödet, ge oss en svensk Pravda! Det Johansson säger är att privata intressen är onda och människor i allmänhet är dumma och någon måste garantera produktionen av ”Bolibompa” och Aktuellt. Men de flesta människor hungrar efter nyheter, kultur och program som behandlar aktuell samhällsdebatt, historia och naturvetenskap. Program som använder mediets alla möjligheter och som inte utgår från att åskådarens önskeprogram är ”Allsång på Skansen” med Lena Ph i våt t-tröja som programledare. Vi börjar få tv-kanaler utanför monopolet som rör sig åt rätt håll. Den dag stats-tv avskaffas kommer deras utrymme att öka, liksom deras annonsintäkter, och vi får en i verklig mening fri och folkbildande tv. En som växt sig stor och stark därför att människor vill veta mer. Och dit vetgiriga människor söker sig, dit söker sig också annonsörer, för de vet att den vetgirige är en aktiv person och därmed en konsument.

klar

Artikellänk är kopierad

Boris Benulic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro