ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Twittraren som förutsåg framtiden

Jack Werner · 2 Feb 2017
Uppdaterad 2 Feb 2017

Foto: Andrew Harnik/AP/TT, Skärmdump från Twitter


"Medan miljontals fans hoppade jämfota i glädjerus över nyheten om Beyoncés tvillingar var det någon, någonstans, som lutade sig tillbaka och la händerna bakom huvudet med ett nöjt leende. Denna någon hade nämligen precis lyckats förutspå framtiden."

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Grattis, Beyoncé! I veckan kom glädjebeskedet om tvillingar, levererat i en Instagrambild så blommig att den hade gjort Frida Kahlo avundsjuk. Men medan miljontals fans hoppade jämfota i glädjerus över nyheten var det någon, någonstans, som lutade sig tillbaka och la händerna bakom huvudet med ett nöjt leende. Denna någon hade nämligen precis lyckats förutspå framtiden.

Twitterkontot heter @beyoncefan666 och har i ett 20-tal tweets sedan sommaren 2016 skådat in i det kommande och återvänt till oss med förutsägelser som alla visat sig sanna. ”Unfortunately Donald Trump will be elected president”, skrev kontot redan den 14 juni, flera månader innan valet. Dagen innan England gick till valurnorna twittrade kontot att de skulle rösta sig ut ur EU och hade till och med rätt på procenten: ”52% vote leave”. Samma dag publicerade kontot också den profetia som nyss slog in: ”Okay so Beyoncé is gonna announce a pregnancy in February(2017)”. Tiotusentals har i dag retweetat förutsägelserna.

Har Twitter fått en tidsresenär som användare? Tja, själv presenterar sig den anonyma twittraren som en spådam som extraknäcker som praktikant på Beyonces produktionsbolag Parkwood. Det låter i och för sig spännande och storyn har fått genomslag hos tusentals som de senaste dagarna skrivit till @beyoncefan666 och bett kontot sia om allt från de lottonummer till kärleksaffärer deras framtid döljer. Men gåtans lösning är i själva verket förmodligen betydligt enklare än så.

Bloggaren Andy Baio tipsar om den brittiska magikern Derren Browns tv-program ”The System” från 2008, där vi får se hur systemet funkar. Brown valde där slumpmässigt ut 7 776 britter, delade in dem i sex lika stora grupper och skickade dem alla ett anonymt brev. Medlemmarna i grupp ett tipsades om att spela på häst nummer ett i en kommande kapplöpning, grupp två tipsades om häst två, och så vidare. Den grupp som spelat på hästen som vann delades sedan in i ytterligare sex grupper, som fick sex nya tips. Så fortsatte det tills sex personer återstod, som då hade vunnit fem gånger var tack vare de anonyma tipsen.

”Förutsäga och radera”, kan vi kalla systemet. Kontot @beyoncefan666 har sannolikt publicerat och raderat förutsägelser ända fram till dagen då tillräckligt många av dem slagit in – och först då trätt fram i rampljuset. Vi kan gissa att kontot också hade twittrat till exempel ”Fortunately Clinton will be elected president”, och ”54% vote stay”, och att Beyonce skulle avslöja bebisnyheten i januari, mars och april, men sedan tagit bort de tweets som inte visade sig stämma. Tricket är enkelt att genomföra men betalar sig ordentligt i uppmärksamhet. Några sekunder känns allt magiskt, overkligt.

Men du som vill be @beyoncefan666 sia om din framtid kan lika gärna själv skriva 1000 tweets och sedan börja radera de som inte blir verklighet.

+ Chefredaktören för Reuters skrev ett brev till sina reportrar om hur de ska bevaka Trump, och det är förtroendeingivande in i märgen. Glädjetårar i journalistögon.

– Kronfågels ”Skam”-reklam, där företaget spekulerar i hur den norska teveseriens karaktärer gillar sin kyckling. ”How do you do, fellow kids?”

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro