ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Tyckande minister bryter inte mot grundlagen

Stefan Wahlberg · 25 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

De senaste veckorna har Fredrik Reinfeldt och Thomas Bodström begått ett och samma misstag. När de har blivit hårt ansatta politiskt har de försökt gömma sig bakom den svenska grundlagen. Resultatet förskräcker! Deras egna uttalanden utgör både anklagelseakt och bevis mot dem själva för att vara antingen lögnare eller hycklare.

Det började med Aftonbladets artikel om Israels påstådda organstölder. Svårt trängd av den diplomatiska konflikten valde Fredrik Reinfeldt att inte uttala sig. Han hävdade att det skulle vara ett grundlagsbrott om han som minister kritiserade en artikel i en svensk tidning.

Detta stämmer inte. Det finns visserligen ett förbud mot förhandsgranskning men inte mot att en minister har åsikter om en publicering i efterhand. Och det är tur för statsministern eftersom han annars hade hängt sig själv som grundlagsförbrytare! För kommer han inte ihåg hur han för två år sedan öppet kritiserade en annan av Aftonbladets artiklar – avslöjandet om att statssekreterare

Ulrica Schenström hade varit berusadunder sin beredskapsjour? Då skällde statsministern öppet på Aftonbladets redaktörer: "ni tror att ni har en story, men den här gången fanns det ingen story"!

Den tredje september var det Thomas Bodströms tur. Då försökte Ekot intervjua honom om en lagändring som han drev igenom som justitieminister 2005. Nu hade Stockholms tingsrätt använt sig av lagen för att tvinga en bredbandsoperatör att släcka ner The Pirate Bays hemsida.

Thomas Bodström anklagades för censur av Internet och ämnet var politiskt glödhett. Därför valde han att stoppa huvudet i sanden. Han påstod att han skulle begå ett grundlagsbrott om han som riksdagsman uttalade sig om en pågående process.

Inte heller detta stämmer. Visserligen får riksdagen som lagstiftande församling inte ”utöva rättsskipande verksamhet” men något förbud för en enskild riksdagsledamot att delta i den allmänna debatten finns inte.

Och även i Bodströms fall är detta tur för honom själv. Samma dag uttalade han sig nämligen i Metro om en helt annan pågående process – ett våldtäktsmål. Bara för att nu nämna ett av alla de grundlagsbrott som Thomas Bodström, enligt egen utsago, skulle ha gjort sig skyldig till genom åren.

+ Det är värt 27 miljarder skattekronor att Stockholm, som sista europeiska huvudstad, ska få slippa att ha genomfartstrafiken dundrande genom innerstaden.

– Bankernas arrogans. En betydande del av det beräknade budgetunderskottet på 201 miljarder förklaras enligt Ekonomistyrningsverket av stödåtgärder till bankerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro