ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Tyst diplomati har inte hjälpt Dawit

Lars Adaktusson · 12 Sep 2011
Uppdaterad 12 Sep 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det är illa när det sliras på sanningen; ordens valörer och innebörd har betydelse. Speciellt om de uttalas av en utrikesminister, och speciellt om de rör Sveriges mest angelägna humanitära ärende. Om drygt en vecka har det gått tio år sedan journalisten Dawit Isaak fängslades i Eritrea. Inför tioårs-dagen uppger Carl Bildt i olika sammanhang att ­utrikes­departementet har ”vänt på varje sten” i arbetet med att försöka få den fängslade svensken frigiven. Bildt försäkrar att han inte hört något i den offentliga debatten som inte har prövats. Mot de lugnande orden kontrasterar verkligheten. En enkel genomgång av debatten och hanteringen av fallet Dawit Isaak visar att bilden är en annan. Sedan några år tillbaka har EU ett biståndsavtal med Eritrea – fram till 2013 kan den regim som håller Dawit Isaak inspärrad inkassera 122 miljoner euro. Eritreanska regimkritiker och människorättsaktivister har uppmanat Sverige att säga nej till biståndet, att verka för ett stopp av EU:s utbetalningar så länge Dawit Isaak och andra samvetsfångar hålls inlåsta. Så har inte skett, utdelningen av bistånd fortsätter; med aktivt stöd av den svenska regeringen. Tack vare offentlighetsprincipen har Eritreas ambassad på Lidingö under många år kontrollerat svenska exileritreaners deklarationer och ställt krav på att två procent av alla inkomster ska betalas i skatt till ­hem­landet. I bland annat riksdagen har röster höjts för att avbryta den här överföringen av ekonomiskt stöd direkt till diktaturen – men regeringen och utrikesdepartementet har valt att inte agera.        I upprop och på debattsidor har det föreslagits att Sverige borde arbeta för att den eritreanska regimens företrädare beläggs med inreseförbud i Europeiska unionen, att Eritreas tillgångar utomlands ska frysas och att utrikesministern, statsministern eller kungen borde besöka den eritreanska huvudstaden för att markera den vikt Sverige fäster vid frågan om den fängslade journalisten. Inget av detta har prövats. Utrikesdepartementet och Carl Bildt har inte ”vänt på varje sten”. Strategin i fallet Dawit Isaak har misslyckats – efter tio år med tyst diplomati och informella kontakter är resultatet noll och intet. Det är den dystra sanningen. ­Elitserie­starten i hockey och de blivande svenska mästarna; AIK. ­Flygsäker­heten i Ryssland som länge varit under all kritik. Vägra flyga ryskt.+

klar

Artikellänk är kopierad

Lars Adaktusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro