ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Undvik de lynniga cheferna – de kan sabba din karriär

Björn Hedensjö · 5 Jul 2016
Uppdaterad 6 Jul 2016
Donald Trump-cheferna kan sabba din karriär, skriver Björn Hedensjö

Donald Trump-cheferna kan sabba din karriär, skriver Björn Hedensjö Foto: TT/montage


klar

Artikellänk är kopierad

Att välja rätt chef är det bästa du kan göra för din karriär. Det brukar en klok och synnerligen framgångsrik vän säga när någon ber om hennes bästa tips. Det ligger mycket i det. En chef som ser vad du kan och gör – och som är beredd att ge dig ansvar och utrymme att misslyckas – öppnar på sikt fler dörrar än de flesta flotta titlar, produkt- eller företagsnamn du kan sätta på cv:et.

LÄS MER
”Rövhattar” som Steve Jobs finns i Sverige också

Nu är det inte alltid så enkelt att ”välja” chef, bland annat eftersom chefer i toppklass inte är så vanliga. En förklaring till att duktiga chefer är en bristvara är att många befordrats till sin position av fel skäl – att någon är en duktig kirurg, reklamsäljare eller polis säger väldigt lite om hur hon eller han kommer att fungera som chef. Ledarskap handlar nämligen om så mycket mer än specifik yrkes- eller branschkunskap. Exempelvis en grundläggande förmåga att bemöta och kommunicera med andra människor – nämligen de medarbetare som ska se till att organisationens (och chefens mål) nås. Det finns gott om chefer därute med karisma som en säck vetemjöl, men det finns något betydligt värre – chefer som är lynniga och oförutsägbara. 

LÄS MER
Så blir du av med din rädsla för att prata inför dina kollegor

Den amerikanske miljardären och presidentkandidaten Donald Trump hör till den här kategorin, med en historia av återkommande ilskeutbrott och spontana avskedanden. 

Även om få når upp till Trumps nivå av oförutsägbarhet är problem med lynniga chefer något jag stött på i många företag. På sådana arbetsplatser är medarbetarna osäkra på företagets mål och riktning, ovilliga att ta initiativ och fatta självständiga beslut – och inte sällan väldigt stressade. Forskning visar att anställda till och med föredrar en konsekvent taskig chef framför en lynnig. Då finns i alla fall spelregler att förhålla sig till.

Kanske är du i en sådan situation att du måste stå ut med din Donald Trump-chef ett tag. Men om du har chansen att välja – gå till någon som förtjänar dig bättre. Det kan vara det bästa du gör för din karriär. 

LÄS MER
Därför når inkompetenta män toppen
klar

Artikellänk är kopierad

Björn Hedensjö
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro