ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Ung kaxig och tror på gud"

Stephan Mendel-Enk · 8 Nov 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Efter några års paus har det nu åter blivit dags för mig att dela ut det enda pris ni behöver bry er om.Bakgrunden är, som jag tidigare skrivit, att jag tycker det är onödigt att man delar ut så många olika utmärkelser vid årets slut.  Eftersom de mest uppmärksammade priserna – bragdguldet, augustpriset , nobelpriset i litteratur, Guldbollen, stora journalistpriset – alla antingen handlar om sport eller om olika sorters texter borde de kunna slås samman till ett enda. Ett som helt enkelt belönar årets sportskribent.  Priset brukar gå till någon som uppfunnit en fras som blivit väl använd inom svensk sportjournalistik. Årets överlägsne vinnare är därför den reporter som kom på det så kallade "utlänningsgreppet".Greppet är ett av de vanligaste och mest populära på landets sportredaktioner. Det  går ut på att en allsvensk fotbollspelare som antingen själv fötts, eller har föräldrar födda, utanför Sverige beskrivs på följande vis "Han är ung, kaxig, och tror på gud".Det gäller främst om spelaren kommer från en plats söder eller öster om Tyskland. Enligt den svenska sportjournalistkåren är  de delarna av jorden till hundra procent befolkade av självsäkra tonårskillar som ber till gud.Jag vet inte vad som skulle hända med en reporter som skrev om en allsvensk spelare från exempelvis Kosovo utan att nämna vare sig hans ungdom, självbild eller religiositet. Ingen annan vet heller för det är ingen som har vågat pröva.Nyligen publicerade en stor morgontidning två artiklar där några Malmö FF-spelare intervjuades om lagets lyckosamma säsong. Spelarna kom bland annat från Bosnien, Brasilien och Uruguay. I båda artiklarna förekom något av begreppen "ung", "kaxig" och "gud" i den andra meningen. Jag gissar att det är journalistförbundets  övre gräns för hur länge man får vänta.Mest intressant är ändå vad den här beskrivningen säger om helsvenska spelare. Att utländska spelare sticker ut genom att vara unga, kaxiga och tro på gud borde betyda att den typiske svenska spelaren är gammal, blygsam och tillber satan.Det skulle förklara varför svenska  fotbollspelare inte  gärna pratar öppet om sin religion.  Vilket är synd för annars skulle vi ideligen få höra dem säga saker som "den här segern tillägnar vi Belsebub" och "skönt med tre poäng, vi hade verkligen mörkrets furste på vår sida idag".+ Att ta nya passfoton i en fotoautomat. Roligt och snabbt nöje.– För att fotot ska godkännas måste avståndet mellan hjässa och hakspets vara 32-36 mm. Men om man inte ser ut så då?

klar

Artikellänk är kopierad

Stephan Mendel-Enk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro