ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Unga tjejer köps till borden

Åsa Mattsson · 16 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

De så kallade Stureplansprofilerna fick fyra år i hovrätten, och hade jag haft en flaska champagne hade jag öppnat den just då och sprutat den över hela redaktionen. En tribut till Stureplanskulturen, men också den enda jag skulle vilja kosta på mig.

Jag har i flera artiklar under hösten skrivit om kopplingarna mellan dessa nesliga övergrepp och en kultur som alltmer öppet liknar en prostitutionskultur, där unga tjejer ”köps” in till de fina krogborden av män med betydligt mer pengar, positioner och inte sällan år på nacken. Lata män, skulle jag säga, som inte orkar anstränga sig för att fånga en kvinnas intresse utan som tar vägen via plånboken. Det är vad jag kallar sekundärmaskulinitet. Alla kvinnor som tjänar egna pengar och tänker längre än till shoppingkassen väljer bort sådana män när de har ett verkligt val.Det är också uppenbart att de som kallas ”drinkluder”, öppet eller bakom deras rygg, inte är överklasstjejerna. När jag har intervjuat kvinnoforskare och unga killar och tjejer som rör sig i den här miljön är svaret på frågan om det finns en grogrund för en urspårad kvinnosyn där absolut ja. Inte så att det inte finns maktskillnader mellan män och kvinnor på vanliga personalfester i Gävle, eller på fackmöten i Sundsvall, men här syns de så mycket tydligare. Stureplan i dag är tillspetsat en upprepning av en tid när greven ansåg sig ha rätt att sätta på pigorna, och också gjorde det.Nej, det känns inte som en slump att filmen om Marie-Antoinette kom nyligen. I Sverige har vi också fått filmerna ”Darling” och ”Gangster”, varav den första avslöjar skuggorna under den glittrande ytan på Stureplan och den andra glorifierar den. Medan överklassen i Sverige länge varit känd för att knappt synas präglas de nya uttrycken av uppblåst överdåd.Anna Grimlund, väninnan som var med den 19-åriga våldtagna tjejen i början av den kväll som slutade i brutal gruppvåldtäkt, berättade för mig om en annan kompis som sagt att det skulle vara mycket svårt att först bli bjuden på en dyr drink och sedan säga ifrån om killen som betalat nöp henne i rumpan. Men om det skulle hända på gatan att en kille kom fram och nöp henne i rumpan så skulle hon smälla till honom.Det där manöverutrymmet ska man slå vakt om.Jag är verkligen glad för den här domen, för alla kvinnors och alla bra mäns skull, men ska vi få bukt med våldtäkterna på riktigt måste det till reella maktförändringar mellan män och kvinnor.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Mattsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro