ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Ungdomar ska inte behöva växa upp med självhat

Tanvir Mansur · 5 Dec 2016
Uppdaterad 5 Dec 2016

"Medan befolkningen i stort får högre löner varje år, så står de genomsnittliga inkomsterna stilla för de som är födda i afrikanska länder", skriver Tanvir Mansur.

klar

Artikellänk är kopierad

"Vilken är den fula dockan?”, frågar den som leder experimentet. Det står två dockor på bordet. Barnet pekar på dockan med brun hy och svart hår. "Vilken är den fina dockan?”, säger den vuxna personen. Barnet pekar på den ljushyade dockan med gult hår. "Och vilken tycker du ser ut som dig?”. Fingret höjs sakta mot den första dockan. Den som är brun.

Det kallas The Doll Test. Det skapades på 1940-talet av två afrikan-amerikanska psykologer, Kenneth och Mamie Clark. Studien visade att de flesta svarta barn tyckte mer om den vita dockan. De tyckte att den var finare, bättre, snällare och den som de skulle vilja leka med. Barnen var medvetna om att de valde bort dockan som liknade de själva. Det uttrycker ett självhat som svarta barn lär sig under sin uppväxt.

► LÄS MER: Tanvir Mansur: "Enda sättet att se till att rasister inte tar makten är att få alla du känner att rösta"

Utbildningsradions senaste TV-serie "Melanin” tar upp de här frågorna. Varför samhället lär oss att vissa människor skulle vara mindre värda. Den tar upp många olika perspektiv från afrosvenska ungdomar. Kärlek, skönhetsideal, gemenskap och diskriminering. Och vilka normer som finns i samhället. Det som lär oss att vita människor är det "normala”. Programmet ställer frågor som många inte tänker på. Varför är det nästan bara vita fotomodeller på omslagen i modetidningarna?

Fattigdomen är stor. Flera studier i Afrofobirapporten 2014 visar att det finns en utbredd diskriminering mot afrosvenskar på arbetsmarknaden. Medan befolkningen i stort får högre löner varje år, så står de genomsnittliga inkomsterna stilla för de som är födda i afrikanska länder. Det påverkar deras livslängd och hälsa. Enligt Brottsförebyggande Rådet har anmälningar av hatbrott mot afrosvenskar ökat med 34 % de senaste fem åren.

► LÄS MER: Tanvir Mansur: "Rädslan kommer att finnas kvar även om Trump förlorar"

Det är lätt att tro att TV-programmet Melanin bara innehåller människor som klagar på diskrimineringen de möter. Att allt skulle vara kört. Men så är det inte. Programmen är fyllda med de som kämpar. De som organiserar. Juliet Atto, startade en Facebook-grupp för svarta personer som är homo- och bisexuella och transpersoner. Rogér Dupé möter mycket diskriminering som internationell fotomodell. Han är den första afrosvenska mannen i modebranschen och säger: "Men samtidigt gav det mig en brinnande vinnarinstinkt. Jag ska visa dem att mörkt är också fint.” David Nzinga är skådespelare och producent och ville skapa fler roller för svarta ungdomar. Han startade eget filmbolag och får in unga från Jordbro i filmindustrin.

Programmet ger en inblick i unga människors olika liv och tankar. För en gångs skull får svarta svenskar möjlighet att prata. Och vi som inte är afrosvenskar måste sitta tysta och lyssna. Det har inte hänt förr i svensk TV. Därför är det här det viktigaste TV-programmet det här året. Det riktar sig framförallt till svarta ungdomar. Men den borde visas på alla skolor, i alla familjer och i alla föreningar. Bara genom att lyssna och lära oss kan vi förändra samhället till det bättre.

Podcast-tips för unga afrosvenskar. Nora Dome Nelson och Wendy Francis är två kloka aktivister som har podcasten Arga Flickor. Lyssna på den! Och även podcasten Raseriet av de smarta Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby.

Människor som inte vill lära sig av andra, utan blir upprörda över när underrepresenterade grupper berättar sitt perspektiv.

klar

Artikellänk är kopierad

Tanvir Mansur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro