ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Unken kvinnosyn i kultursvängen

Boris Benulic · 14 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den som tror att folkparkernas dansbanor är en köttmarknad där kvinnor tvingas underordna sig män som lever på tunnbrödrulle och hembränt borde besöka någon av bokmässorna i Göteborg, London eller Frankfurt.

Där – i mässhallar stora som containerhamnen i Shanghai – står i varje hörn en salongsberusad man med insjunken bröstkorg och berättar kulturanekdoter: det var jag, Bellman, en tysk, en fransman och så en Bonnier. Och det mest märkliga – de där självupptagna männen är alltid omringade av minst 30 år yngre kvinnliga marknadsassistenter som fnissar och oooar åt allt de gamla manliga förlagsgamarna säger.

I kulturlivet blir manliga chefers pinnar ofta en stegpinne för de kvinnor som visar sig tillräckligt villiga och underdåniga. Om just detta handlar Maja Lundgrens nu omdiskuterade roman ”Myggor och tigrar”. Det märkliga är att alla de recensioner som jag läst låtsas som om de är förfärade eller förbluffade – och i vissa fall låtsas de tvivla på det Lundgren talar om.Men det vet ju alla som arbetat på bokförlag och kultursidor att Maja Lundgren berättar som det är; enda problemet är väl att hon inte berättar allt.

Kanske känner sig män i kultursvängen inte som riktiga män? De har läst kulturhistoria, litteraturvetenskap eller kinesiska och nu sitter de på olika sätt och sliter med egna och andras texter. Men kanske tycker de innerst inne att en riktig man ska försörja sig genom att spika, köra lastbil, sälja el, fräsa kuggar, falsa ark eller hantera en motorsåg.Eftersom de inte kan det så tvingas de överkompensera och leka macho och bete sig som berusade kanadensiska skogshuggare på avlöningsdagen så fort de möter någon av det motsatta könet.Jag har arbetat i rätt många olika miljöer – men vare sig det varit vägbyggen, statliga verk, verkstäder, hamnar eller reklambyråer så har jag aldrig rört mig på platser där kvinnans underordning är en så självklar del av verksamheten.

En kvinnlig snickare eller polis som var lika inställsam som unga tjejer verksamma i förlagsbranschen eller som kulturjournalister skulle betraktas med största misstänksamhet av sina arbetskamrater och säkert bli tagen åt sidan av någon äldre man som klokt förklarade att: jo, hördu – det viktiga är inte att du har tuttar eller skrattar åt allt alla män här säger. Det viktiga är att du gör ett bra jobb.Visst är det en bra skildring Lundgren levererar – men frågan är; varför diskuteras detta först nu – och hur kommer det sig att så många tjejer går med på att underordna sig i kulturlivet?

+ Mr Afghanistan har utsetts i Kabul. Fler bodybuildare behövs om talibanerna ska kunna hållas kort.

– Rekordmånga utepinkare 2007. Höj böterna eller tvinga okynnesskvättarna att bära kateter.

klar

Artikellänk är kopierad

Boris Benulic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro