ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Uppslutningen mot terrorn på Paris gator mycket märklig

Johan Norberg · 15 Jan 2015
Uppdaterad 15 Jan 2015

klar

Artikellänk är kopierad

JOHAN NORBERG: Uppslutningen mot terrorn på Paris gator i söndags var mäktig – och bitvis mycket märklig. För vilka gick den franske presidenten i armkrok med under demonstrationen efter attentaten mot tidningen Charlie Hebdo? Där gick bland annat Saudiarabiens ambassadör. Om någon undrar varifrån idén kommer att gudarna vill se blod när de kritiseras kunde de ha frågat honom. Bara två dagar tidigare utdelade den saudiska staten de första 50 piskrappen mot den 31-årige bloggaren Raif Badawi för att han skapat ett forum för debatt om religion. Raif ska utsättas för denna tortyr 20 fredagar i rad.

Där gick Turkiets premiärminister, Ahmet Davutoglu, vars land fängslade flest journalister i världen 2012 och 2013. Där gick utrikesministern för Ryssland, som stänger oberoende medier och där 33 journalister har mördats sedan 2000. Reportrar utan gränser förklarade att det var oanständigt att till manifestationen bjuda in stater som fängslar och pryglar sina egna Charlies.

Men inte heller demokratier lever alltid upp till sina ord om tryckfrihet. Företrädare för EU och USA på plats deklarerade att internet nu måste undergå sträng statlig förhandskontroll. Otroligt nog skrev den svenske inrikesminister Anders Ygeman under uttalandet, trots att sådan censur skulle strida mot grundlagen.

Samtidigt polisanmälde Veronica Palm (S) Björn Söder (SD), när han i ett Facebookinlägg menade att islam är en våldsam religion. En verbalt begåvad politiker litar alltså inte på sin förmåga att argumentera emot fördomar, utan ropar omedelbart på polis. Det är lätt att säga ”jag är Charlie”, men det prövas först när man konfronteras med uttalanden man avskyr. Inte ens Charlie är Charlie i alla sammanhang. Tidningen har tidigare kampanjat för att förbjuda främlingsfientliga Nationella Fronten.

Och trots allt franska politiker säger om hur viktigt det är att tillåta vildsint satir är det förbjudet att håna människor baserat på religion i Frankrike. Charlie Hebdo åtalades för det 2007. Muhammedkarikatyrerna frikändes då, men skadan var ändå skedd. Staten hade med detta sagt att vissa angrepp på religion måste hindras och att den inte tyckte att just detta var förolämpande, vilket då blev ett sätt att statligt sanktionera vissa hån.

Att hota eller hetsa mot människor är ett brott, men om yttrandefrihet ska betyda någonting måste det också betyda frihet för åsikter vi hatar. Om vi inte alltid försvarar den principen ger vi upp det civilisatoriska självförsvar som gör att vi i alla lägen skyddar de som hotas av stater eller av terrorister, vilka de än är. Sedan ska vi förstås med all kraft argumentera emot det vi tycker är felaktigt eller smaklöst. Rätten att vara dum inbegriper nämligen inte rätten att bli tagen på allvar.

+ Teixobactin

Forskare har upptäckt en ny form av antibiotika som tycks bita på många resistenta bakterier och inte själv ger upphov till resistens på samma vis.

- Dåliga grannar

Hoppkudden i Folkets Park i Malmö tas bort efter att grannarna klagat på att barnen skrattar för högt. Som om det världen behöver just nu är mindre barnskratt.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro