ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Uppväxten styr viljan att plugga

Anna Sjödin · 25 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Jag fick skotta mig igenom en driva e-post efter min förra kolumn där jag beskrev hur högerns skolsystem cementerar klyftor mellan människor och skapar en sorteringsskola. Signaturen ”Fuskministern” menar att jag ”föraktar” arbetare eftersom jag inte fattar att vissa helt enkelt ”saknar förutsättningar” och ”läshuvud” för att plugga på universitetet. För högern har universitetsstudierna bara ett värde som något exklusivt för det utvalda fåtalet. Om alltför många får kännedom om universitetsvärlden spricker till slut myten om att det skulle vara en speciellt intelligenskrävande miljö. Det är därför de motarbetar regionala högskolor. Det är därför de skapar en yrkesskola som stänger dörrar trots globalisering och ökande kunskapskrav. Det är därför de skär i komvux.

Ändå skriker Janne Josefssons gamla tv-dokumentär ”På andra sidan älven” ut ett brutalt och plågsamt klassbudskap. Den är lika aktuell i dag som när den gjordes. Där finns de välbärgade barnen med ekonomiskt starka föräldrar som har råd att bo i den dyra delen av stan. Föräldrarna tar, precis som den ompysslade sonen, för givet att han en dag ska bli en ståtlig direktör med minst 200 anställda, precis som pappa. Han har lärt sig spara i aktier sedan barnsben och vande sig tidigt vid att åka till Chamonix på skidsemester. På andra sidan stan stannar drömmarna vid att bli mattant som mamma eller arbetslös som pappa. Något sparande finns inte att tala om. Skolan blir något jobbigt och tungt. Det gäller att passera igenom den organiserade och obevekliga dumförklaringen så fort och smärtfritt som möjligt.Den dagen har aldrig inträffat då den välbärgade med vattenkammat hår harklar sig vid middagsbordet på Lidingö och släpper ”bomben” att det blir till att jobba i Kirunagruvan eller städa sjukhusets toaletter i höst. Det skulle vara en otänkbar familjeskam. Vad skulle grannarna säga? Och onkel Carl? Det självklara för den familjen är Handels eller KTH. Allt annat är förnedring. Viljan till utbildning föds ur uppväxt och självförtroende. En del föräldrar ger det i överflöd till sin avkomma. Andra delar bara med sig av sin egen osäkerhet. Den arroganta högern blundar för problemen och säger att så ska det vara. Vissa duger helt enkelt inte. Men varför ska det vara av Gud givet att intelligensen nödvändigtvis förväntas vara kopplad till den adress du bor på?

+ Alla modiga människor som stänger igen sina prettobloggar. Då finns tid att spela spel med farmor i stället.

Högerregeringen vill införa flera karensdagar i sjukförsäkringen. Folk blir säkert friskare av att inte ha råd att vara sjuka ...

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Sjödin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro