ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Ut från tvättstugan, in på Wikipedia!

metro · 20 Maj 2014
Uppdaterad 20 Maj 2014

klar

Artikellänk är kopierad

HILLEVI WAHL: Vi börjar med två retoriska frågor: Är du kvinna? Har du någonsin gått in på Wikipedia och redigerat något? På den första torde minst hälften svara ja, och på den andra svarar nästan alla kvinnor nej.

Man kan tycka vad som helst om Wikipedia som informationskälla, men faktum är att runt 500 miljoner människor besöker sajten varje månad och att det är den femte mest besökta webbplatsen i världen. I en användarstudie som gjordes 2011 så visade det sig dock att endast nio procent av de som skriver på Wikipedia är kvinnor. Detta är ett demokratiproblem som grundaren Jimmy Wales är mycket väl medveten om.

Varför är det då så här? ”Det är för krångligt”, är det stående svaret jag får, när jag gör en snabb undersökning i min kvinnliga bekantskapskrets, där det finns briljant expertkunskap i de mest skilda ämnen: tv, media, konst, kultur, medicin, folkhälsa, sociala medier, teknik, jämställdhet, naturvetenskap osv. Alla säger samma sak: De skulle vilja redigera och skriva inlägg, inte minst om sina egna hjärtefrågor, men det är för krångligt och de hinner inte.

Var de där 91 procenten av alla män får sin tid till att styra och kontrollera informationen ifrån kan man ju undra, men ett hett tips är att de har kvinnor omkring sig som servar dem med marktjänsten. (Och nej, den definitionen av marktjänst finns inte med på Wikipedia. Sedär, en kunskapslucka att fylla.)

För att råda bot på detta demokratiproblem så har det startats upp skrivarstugor runt om i världen och även i Sverige där kvinnor, gamla och unga och med olika etnisk bakgrund, gemensamt hjälper varandra att skriva artiklar. På plats medverkar personer som är kunniga i Wikipedias teknik och kultur. I Göteborg arrangeras skrivarskola under femton tisdagar i rad i samarbete med Litteraturhuset fram till mitten av juni.

”Vi hjälper alla att komma igång och bjuder på fika”, skriver arrangörerna. Målet är att få till tjugo rekommenderade artiklar som kan handla om författare, romaner, figurer, litterära termer, litteraturhistoria etc.

Varför kan man då inte bara förenkla tekniken, så att vi alla kan sitta vid köksbordet och skriva inlägg utan någon större teknisk bakgrund eller wikipediskt självförtroende?

”En kostnadsfråga. Wikipedia går knappt runt på sina donationer. Men det är redan mycket enklare än för bara ett år sedan”, säger min man Gunnar som har redigerat runt 45 artiklar på Wikipedia. Själv har jag inte skrivit ett enda. Nu måste det bli ändring på det.

Vi måste resa oss upp från tvättberget, banne mig. Lämna marktjänsten därhän ett ögonblick och ge oss ut och bilda nätverk, våga misslyckas, våga lära oss något nytt och inse att vår kunskap är viktig. Ut från tvättstugan och in på Wikipedia, helt enkelt!

+  Kraftfull kvinnosatsning. Wikimedia Sveriges skrivarstugor finns i Stockholm, Skellefteå, Göteborg, Skövde, Västerås, Karlstad, Malmö och Umeå. De kommer att välkomna er med öppna armar. Skriv, samarbeta och våga ta plats!

– Drottning Silvias paddskräck. Enligt Expressen ligger drottningen sömnlös över de oempatiska surfplattornas inverkan på barnen. Jösses, jag tror inte Estelle kommer att bli en sämre människa av lite Toca Boca.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro