ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vad betyder jackan på politikeraxeln?

Stephan Mendel-Enk · 21 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

På en spårvagn i Göteborg såg jag årets första valaffisch. Den var för moderaterna och bestod dels av en text som jag glömt, dels av en liten svartvit bild på den lokale moderatledaren Jan Hallberg.

Bilden var klippt precis ovanför hans bröst, han tittade mot kameran med trygg blick och – vilket jag börjat misstänka var minst lika viktigt för Göteborgs moderater när de planerade bilden – en jacka ledigt slängd över ena axeln. Jag har funderat över den bilden sedan dess. Varför tycker svenska politiker så mycket om att ha en jacka eller kavaj lite ledigt slängd över ena axeln när de fotograferas? Det gäller politiker av alla färger, i alla partier. Göran Persson gör det, Lars Leijonborg gör det, Rigmor Stenmark – centerpartiets representant i Bostadsutskottet – gör det, och när jag tänker på det tror jag aldrig att jag sett Fredrik Reinfeldt posera på något annat sätt.

Politikerveckan i Almedalen som nyligen avslutades är egentligen bara en enda lång uppvisning i olika sätt att svinga jackan över axeln. Nonchalant som en folkpartist från Skåne, med det rejäla tvåfingersgreppet som traditionalistfalangen inom vänsterpartiet eller hårt och krampaktigt som en miljöpartist som riskerar att uteslutas ur partiet för att hon använt ordet tvångsamputering ett orimligt antal gånger i en motion om tjuvfiske. För det mesta är det en tunn grå eller beige jacka av så kallad sportmodell som ligger och vilar på politikerns axel. Det största undantaget utgörs av kristdemokraterna, som trivs bättre i stora dubbelknäppta kavajer i olika nyanser av grönt. Ju mörkare grön, desto strängare inställning i abortfrågan.

Det är bara svenska politiker i hela världen som beter sig så här. Jag känner inte till något annat sammanhang eller något annat land där det anses särskilt fräckt att gå omkring med pekfingret i den lilla tygsnodd som vanligen används för att fästa jackan i en klädhängare. Kanske är det ett viktigt budskap politikerna vill förmedla till oss med sin jacka på axeln. De kanske vill visa att de är vanliga människor som alla andra, vanliga människor som inte alltid vet vad det ska bli för väder. Solen skiner kanske nu men man vet aldrig när det slår om, bäst att ta med sig en extra jacka för säkerhets skull. På det sättet skapar politikerna samhörighet med väljarna, de säger till oss att vi möter den ovissa framtiden tillsammans och jackan symboliserar trygghet i en föränderlig värld. Den ligger som en säkerhetsreserv på deras axel, redo att plockas fram och värma oss när tiderna blir hårdare. Eller också kanske de bara vill förmedla att det inte går att hitta en enda vettig klädhängare i hela riksdagshuset.

klar

Artikellänk är kopierad

Stephan Mendel-Enk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro