ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vad en kvinna än gör så urskuldas det

Arne Wirén · 30 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nu ska ni få höra hårresande exempel på hur det ser ut i Rättssverige. En man i Skåne meddelade sin hustru att han ville skiljas. Hon svarade med att anmäla honom för misshandel. Han häktades och det utreddes och det visade sig att hon ljugit. Kvinnan erkände också detta. Men när han skulle släppas ur häktet sa hon: – Jag är så rädd att han ska hämnas för att jag anmälde honom.

Hur gick det? Jo, han fick besöksförbud. Han fick inte komma tillbaka till sitt hem och barnen. Vad en kvinna än gör så urskuldas det. En kvinna är offer, till och med när det är hon själv som är gärningsmannen. Det är det som gör det så hopplöst svårt för många pappor att hävda sig i vårdnadstvister. Vad än papporna gör, så vänds det emot dem. När en man misstänkte att hans exfru slog dottern tog han henne till läkare. Han tog henne också till läkare några gånger för att hon hade förstoppning. Vilken ansvarsfull pappa, eller hur? Nej, det tyckte inte familjerätten i Göteborg. De ansåg att flickan blivit utsatt för övergrepp, av fadern, för att han lät henne genomgå så många läkarundersökningar. Så kan man se på saken om man redan på förhand har bestämt vem av föräldrarna som är bäst för barnet.Håll i er, det är inte slut ännu. En arbetslös mamma i Norrland blir flera gånger anmäld till soc för att hon luktar alkohol på eftermiddagarna och missköter sin dotter. När pappan, som lever ett normalt liv, tycker att det är bättre att flickan bor hos honom svarar socialsekreteraren: – Nä, det är bra för mamman att dottern bor där. Det får henne att anstränga sig.

Soc vill att dottern agerar lyckopiller åt mamman. Tänk er in i den motsatta situationen, att det var pappan som var alkis och lät henne klara sig bäst hon ville medan han låg och sov. Tror ni att han skulle få behålla henne?

Män och kvinnor bedöms inte efter samma kriterier. Den vanligaste olikheten inför lagen visar sig när en förälder tar barnen och drar. Trots att båda vårdnadshavarna måste vara överens för att barns adress ska ändras så flyttar mammor med barnen, ofta till en helt annan del av landet, utan att myndigheterna reagerar. Polisen och soc är fast i synen på mamman som den allsmäktigt beskyddande. En förälder som för bort barnen från sitt hem gör sig skyldig till egenmäktighet med barn. Men det räcker med att läsa tidningarnas rubriker för att se hur samhället ser på saken. När en man gör det ”rövar” han bort dem eller ”kidnappar” dem. En kvinna som gör samma sak ”flyr” med sina barn.+ Filip och Fredriks avspända och opretentiösa sätt mot originalen de intervjuar i ”100 höjdare”.– Det hädiska och fullkomligt onödiga tilltaget att ändra utseendet på Kalles Kaviar-tuben.

klar

Artikellänk är kopierad

Arne Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro