ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vad skulle du själv ha gjort som Greklands ledare?

Göran Greider · 2 Nov 2011
Uppdaterad 2 Nov 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Många tycker att det är obegripligt att Greklands premiärminister Giorgos Papandreou utlyser en folkomröstning om det senaste räddningspaketet. Men vad skulle du själv ha gjort? Han har EU:s uppdrag att höja skatter, avskeda folk och sänka löner och pensioner för att om allt går vägen få ned statsskulden till 120 procent av BNP om åtta år – den nivå som i dag håller på att knäcka Italien. Och det går inte vägen. Regeringen håller på att falla, myndigheterna är ockuperade av personalen och ekonomin rasar ihop. En stat kan gå i konkurs. Skillnaden är att en stat då kan tvinga på fordringsägarna en nedskrivning av skulderna. Nackdelen är att det inte blir fler lån då. När staten inte får in skatt eller lån för att finansiera den offentliga sektorn, transfereringar och räntan på skulden, då hissar den vit flagg. De banker som har lånat ut förlorar pengarna och grekiska banker och institut går under då de äger en tredjedel av skulden. 

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro