ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vad skulle Han Solo ha gjort?

Nina Åkestam · 22 Jan 2016
Uppdaterad 22 Jan 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Ibland när vi som samhälle beter oss ovanligt människofientligt säger kritiker att historiens dom kommer att bli hård. Alltså: det som verkar nödvändigt just nu kommer att låta idiotiskt om 50 år. Och visst, det kan vara svårt att lyfta blicken och se sitt eget handlande i ett större perspektiv. Men faktum är att det finns en genväg för att redan idag avgöra vilka idéer som bör slängas på historiens sophög. Jag kallar den genvägen för Lex Star Wars. I korthet går den ut på att man ska undvika att bete sig som imperiet.

► LÄS MER: Nina Åkestam: "Varför i hela friden fortsätter företag att försöka sälja med sex?"

Tecken på att man är inne på fel spår kan vara att ens gäng:

1. Ser exakt likadana ut (paragraf Stormtrooper). Medan alla värdiga rebellarméer består av en salig blandning av figurer av olika arter, kön och åldrar kännetecknas den mörka sidan av en stark tro på raka rader, uniformer och samsyn. Den som inte passar in får helt enkelt ändra på sig eller försvinna, oavsett kompetens eller andra fördelar.

2. Offrar andra för saken (paragraf Vader). Imperiet måste ha ihjäl en hel del folk. Gemensamt för dem är att de tillhör fiendesidan och att de på olika sätt står i vägen för ”saken”. Rebellerna måste också göra uppoffringar, men då handlar det generellt om att man offrar sig själv för saken, snarare än några oskyldiga familjer som råkar stå i vägen. En bra idé brukar nämligen kännetecknas av att den är smittsam, och då behöver man inte röja undan en massa folk för att den ska få fäste (se paragraf Finn).

3. Bara gör som de blir tillsagda (paragraf hela imperiet). Att motivera sitt beteende med att någon annan har sagt att man ska göra så är nästan alltid en dålig idé. Det spelar ingen roll om du är fackpamp, gränspolis eller prisjägare: när motattacken kommer görs det ingen skillnad på dem som gjorde fel av övertygelse och dem som bara var fega och lydde order.

4. Har problem med avhopp (paragraf Finn). Det kanske allra tydligaste tecknet på att det man gör kommer att vara okej i historiens ögon är att ens medkämpar är där av fri vilja och inte hoppar av. Jag väntar till exempel fortfarande på dagen när jag kan läsa om Peter, 35, f d feminist, som nu föreläser i skolorna för att undvika att andra ungdomar hamnar lika snett som han gjorde.

► LÄS MER: Nina Åkestam: "Kära tomten, kan jag inte bara få göra det jag är bra på?"

Den mörka sidan kan vara lockande i sin grafiska stringens, sin makt och inte minst, sin bekvämlighet. Men alla vet att förr eller senare kommer ett rebellskepp att krascha rakt in i dödsstjärnans känsligaste punkt, och då gäller det att inte stå där som en fåraktig fotsoldat och undra vad som hände. Alltså skulle jag vilja be att innan ni mejlar det där våldtäktshotet, innan ni röstar på partiet som vill rädda färre människor från förtryck, innan ni säger ”men det är ju helt orealistiskt att vi ska kunna hjälpa alla”, ställer er en enda fråga: vad skulle Han Solo ha gjort? 

+ Taikon. Filmen om Katarina Taikon är otroligt engagerande och välgjord. Se den på SVT Play!

- Regeringens bostadssituation. Hur bisarrt är det inte att ministrar inte har garanterat boende i Stockholm så att de kan ägna sig åt att, till exempel, styra landet?

klar

Artikellänk är kopierad

Nina Åkestam
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro