ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vaddå Mongo-stunder?

Stephan Mendel-Enk · 20 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

För några månader sedan skrev jag en kolumn här i Metro om svenskars skenheligt positiva inställning till grannlandet Finland. Texten innebar att jag förlorade två vänner, vars etniska bakgrund jag möjligen borde tänkt mer på innan jag skrev, samt ett mycket kyligt bemötande från personalen på min Finnair-flight från Bombay härom veckan. Det hindrar mig inte från att nu åter rikta strålkastaren mot blindtarmen i nordost. Bakgrunden är den tablå för TV Finland som möter mig i den första dagstidning jag läser sedan jag landat i Stockholm.Den finska tv-kvällen sätter denna afton igång på allvar strax efter klockan sex med programmet Osynliga noter. Sen följer bland annat nyheter, sport, ett personporträtt som bär den förmodligen missvisande titeln ”Oförglömlig: Lasse Mårtensson”, och ett drama de valt att kalla Dom.  Så långt- inte mycket att bli upprörd över. Kanske ingen kväll som kommer gå till underhållninghistorien men en habil helhet, en balanserad mix av fakta och fiktion, ett varierat utbud av det snitt man traditionellt kunnat förvänta sig från skandinavisk statstelevision.   Allt det kommer dock att raseras framåt tiotiden. Klockan 21.50 inleds, i TV Finland, det kanske märkligaste experiment någon europeisk tv-publik utsatts för. Då presenterar den finska sändningsledningen vad de hävdar är en ny film för sin tittare. Premiärfilmens titel:  Mongo-stunder i fjärran östern. Inte nog med namnet. Enligt tablån kommer filmen dessutom att börja om med bara några minuters mellanrum  21.52 Ny film Mongo-stunder i fjärran östern. 21.57 Ny film. Mongo-stunder i fjärran östern, och så vidare, flera gånger ända fram till 22.10 då denna asiatiska festival får lämna över till den femtiofem minuter långa dokumentären ”I sökandet efter Esa-Pekka”.Jag har mängder av frågor men ingenstans att vända mig eftersom jag inte har några finska vänner kvar. Jag har ägnat timmar åt Helsinki Saiionmaats hemsida utan att förstå mer än att det inte tycks ha blivit någon uppföljning, ingen debatt i den finska offentligheten, ingen ansvarig som ställts mot väggen och krävts på svar om vad som egentligen gick snett den kvällen.  Därför tvingas jag genom detta forum nu vända mig direkt till den finska nationen. Så berätta Finland: vad är det för film som ibland är två, ibland fem minuter lång,  är den verkligen så bra att den förtjänas sändas gång på gång under samma kväll och framför allt – vet ni inte om att det heter förståndshandikappad numera?

+ Personen som gör jinglar till samtliga P1-program har många strängar på sin elbas. – Kanske ändå att radioledningen borde överväga att köpa in något mer instrument.

klar

Artikellänk är kopierad

Stephan Mendel-Enk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro