ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Våga visa era fantastiska kroppar

Hillevi Wahl · 21 Apr 2015
Uppdaterad 21 Apr 2015

klar

Artikellänk är kopierad

"Mamma, om du ska ha klänning så måste du ha byxor under. Du har för tjocka ben”, säger min dotter plötsligt innan vi ska åka på semester. Hon är sex år. Först blev jag mest ledsen. Men i duschen en stund senare vaknade feministen i mig med ett stort muller från vaderna och uppåt. Det var ju själva fanken! Jag klev ur duschen i mitt badlakan och frågade uppriktigt nyfiket: ”Lykke, kan du förklara hur du tänker? Får man bara visa vackra kroppsdelar? Och vem bestämmer i så fall vad som är vackert?” Pojkarna såg mest förvånade ut när Lykke försökte förklara: Möjligtvis fick man visa tjocka ben om de var solbrända. Men helst skulle man inte visa sådant som inte var snyggt. Och då snackar vi ändå om min älskade, härliga Lykke, en sexårig tjej som alltid har varit en riktig tomboy. Som klättrar i träd, har hål på brallorna och har benen fulla av blåmärken, eller modighetsmedaljer, som hon brukar kalla dem. Killarna suckade. ”Det är nog en tjejgrej”. Jag suckade också. Vi måste prata mer om det här, tänkte jag. Men sedan träffar jag sjukgymnasten Majja Lundh och kuratorn Frida Ekholm på träningsresan till Portugal. De jobbar tillsammans som dansinstruktörer i Bara Dansa i Örebro, för tjejer med lättare psykisk ohälsa. Tjejerna får dansa en gång i veckan för att må bättre, vilket har gett lysande resultat. Och Frida och Majja säger precis tvärtom: ”Vi måste prata mindre om våra kroppar och i stället uppleva positiva saker med den! ”De pratar aldrig kroppar, kroppshets och kroppsfixering med tjejerna. De pratar faktiskt ganska lite. De dansar. De dansar afrikansk dans så hela kroppen blir stor och stark och glad och kraftfull. Jag vet, för jag och Lykke dansade med dem på stranden. Jäklar, vilken power det var! Vilken lycka! Så härligt hämningslöst. ”Vi vuxna måste sluta klämma oss på bilringarna och förbanna dem. Och vi måste börja äta middag med våra barn. Du anar inte hur många mammor och pappor det är som går på någon form av diet och antingen inte äter alls vid middagsbordet, eller äter något helt annat. Sådant ser de, barnen. Och de tar efter oss”, sa Frida och Majja. Så sluta kroppsbabbla och ät med barnen, med andra ord. Och dansa järnet! Våga visa era fantastiska kroppar med alla sina skavanker och i all sin fägring och vara stolta över dem. För barnen tar efter oss.

+ VD med guldfickor. Jag älskar att Gravity Payments vd Dan Price sänker sin egen lön från nästan 1 miljon dollar till 70 000 dollar per år – för att ge alla anställda samma lön, 70 000 dollar. När följer någon svensk vd efter?

- Dyrt och farligt skräp. Nedskräpningen kostar två miljarder varje år. Och de vilda djuren drabbas hårt. Så himla onödigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro