ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Valerie Kaspersen: Grynet lärde mig att inte ta någon skit

Valerie Kaspersen · 8 Mar 2019
Uppdaterad 8 Mar 2019
Grynet var en karaktär som spelades av Elin Ek under tidigt 2000-tal på SVT. I sitt program ”Grynets show” var hon frispråkig, ilsket rosa, snäll och kaxig på samma gång, skriver Valerie Kaspersen.

Grynet var en karaktär som spelades av Elin Ek under tidigt 2000-tal på SVT. I sitt program ”Grynets show” var hon frispråkig, ilsket rosa, snäll och kaxig på samma gång, skriver Valerie Kaspersen. Foto: Roger Tillberg/TT


Istället för att leka med dockhus drog Grynet av huvudena på Barbies och gjorde om dem till lampor. För en 8-åring som hellre lekte Star Wars än mamma, pappa, barn var det här något helt nytt, skriver Metros reporter Valerie Kaspersen.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag är så tacksam över att vara född på 90-talet. Jag växte upp under girl power-eran med ”Spice girls” och Buffy vampyrdödaren i spetsen. Men det finns en karaktär vars slagord ”ta ingen skit” hjälpte till att forma en ifrågasättande 8-åring till en än mer ifrågasättande 27-åring.

Grynet.

Ni som vet, ni vet. Ni som inte vet har missat något. Så låt mig berätta något helt sjukt bra.

LÄS MER
Magnus Betnér: Din kränkthet är inte värd ett skit

Grynet var en karaktär som spelades av Elin Ek under tidigt 2000-tal på SVT. I sitt program ”Grynets show” var hon frispråkig, ilsket rosa, snäll och kaxig på samma gång. Hon visade en annan sida av vad det innebar att vara tjej. Det var okej att säga ifrån. Det var okej att vara precis den du är. Du behövde inte sitta fint. Dina åsikter var viktiga. Ett mittenfinger ut mot jantelagen.

Bland Disneyprinsessor och ”Polly pocket” var Grynet en frisk fläkt av jävlaranamma och ”kan själv”. Istället för att leka med dockhus drog hon av huvudena på Barbies och gjorde om dem till lampor. För en 8-åring som hellre lekte Star Wars än mamma, pappa, barn var det här något helt nytt. En typ av tjej som inte på något sätt försökte vara till lags eller behaga någon. Någon som bestämde helt själv vad hon skulle göra.

Så sjukt bra!

quotation startFör en 8-åring som hellre lekte Star Wars än mamma, pappa, barn var det här något helt nytt.quotation end

Grynet blev en röst, inte bara för unga flickor, utan för barn överlag. Hon fick Zlatan att visa en helt annan sida av sig själv, pysslade och spelade de mest populära musikvideorna i ett sovrum som såg ut att kunna tillhöra vilken ung tjej som helst. Samtidigt som hon smällde iväg papplådor med ett basebollträ och skällde ut politiker och ”andra vuxna” över hur de skyller ifrån sig på barn och ungdomar för världens alla problem. Ta ingen skit, sa Grynet med tiaran på sned.

Nu, sisådär 20 år senare, kommer jag på mig själv att upprepa de där tre orden som ett slags mantra. När det uppstår situationer då det i magen känns helt fel frågar jag mig ofta; Vad skulle Grynet göra?

När gubben på krogen tyckte att det var fritt fram att tafsa. Ta ingen skit. När kompisen snackade skit bakom ryggen. Ta ingen skit. När hatmejlen kommer. Ta ingen skit.

quotation startNu, sisådär 20 år senare, kommer jag på mig själv att upprepa de där tre orden som ett slags mantra.quotation end

Någonstans i bakhuvudet har Grynet fastnat. Även om jag inte bär tiara, eller rosa för den delen, så tar jag fortfarande ingen skit. Och det ska inte du göra heller.

Valerie Kaspersen,Reporter Metro

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro