ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Välj en utbildning som är rolig

Fridah Jönsson · 17 Jan 2013
Uppdaterad 17 Jan 2013
Välj en utbildning som är rolig

Välj en utbildning som är rolig


klar

Artikellänk är kopierad

Häromdagen hade DN en sådan där bilaga som ger mig ont i hjärtat. Det var den här gymnasieguiden, ni vet, där alla skolor i länet har betalat 50 000 för att få ha störst bild på just DERAS elever som står och hänger lite casual mot en fruktskål och asgarvar medan de kollar i samhällskunskapsböcker.

Och överallt i sådana bilagor är det någon elev på skolan som säkert blivit mutad av lärarna eller något för hen står alltid och ler och bedyrar att ”pedagogiken VERKLIGEN PASSAR MIG” och att ”det är en så HÄRLIG STÄMNING HÄR” och klassikern att man borde söka dit om man vill ”få en bred utbildning som ger jobb i framtiden”.

Jag får sådan extremt ångest över detta. 

Jag tycker så synd om alla som ska välja skola för jag vet så många som valt fel. Folk som blev utbrända efter att ha valt studieförberedande program fast de inte ville det. 

Folk som valt estetiska programmet och sedan insett att det finns ett ganska snålt utbud av jobb. Folk som valt medieprogrammet och insett att det tyvärr inte räckte för att ta över SVT (jag själv).

Nästan alla dessa personer (utom jag) hade gemensamt att det var deras föräldrar som tyckte att det var just de här programmen som passade deras teens. 

Vad teensen själva ville frågade de inte så mycket om. Gymnasiet är tillräckligt jobbigt som det är, med fyllemisstag och oskuldsångest och kärleksdraman och körkortspanik. 

Mitt i allt detta ska man även försöka fixa en utbildning som lägger grunden till resten av ens liv. Att inte alla gymnasister får psykiska sammanbrott varje dag är en gåta.

Jag blir så ledsen av dessa guider som då och då hänger med tidningen för jag vet att så många unga kommer att välja helt, helt fel. Det finns så mycket att välja på och så tar man samhäll för att det är ”brett” (gud, alla dessa rektorer och studievägledare som typ TILLBAD ”breda utbildningar”) och så är det så ofantligt tråkigt så man fixar ändå inte att plugga och så får man typ E i allt och så har man ändå skrapat ihop alldeles för få poäng.

Ångest ångest ångest. 

Ibland mailar unga mig angående gymnasieval. Mitt svar blir alltid, alltid likadant: ”Välj det som är roligt men var beredd på konsekvenserna, kram Fridah”. Det är lättare sagt än gjort, men hellre det än att svara ”gå samhäll för då kan du bli vad du vill” och sedan behöva beskåda en sjuttonåring med total livskris för att hen tragglar med att lära sig lagstiftningsprocessen utan och innan när drömmen egentligen bara är att få spela gitarr och få betyg i Körsång A.

Jag såg ”Ömheten” på Stadsteatern i helgen and I was crying the whole way home.+ ”Ömheten”

Nej, Laila Bagge, jag gillade dig inte när du gnällde på att Kikki Danielsson gråter ut för ofta och jag gillar dig inte när du gnäller på att tiggare har mobiler.– Laila Bagge.

klar

Artikellänk är kopierad

Fridah Jönsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro