ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vanliga mammor fick nog lida för prinsparets gräddfils-förlossning

Cissi Wallin · 26 Apr 2016
Uppdaterad 26 Apr 2016

klar

Artikellänk är kopierad

För en vecka sen kom inte bara en ny kunglighet till världen. För en vecka sen åkte kanske även en eller flera helt " o-kungliga " kvinnor in akut. Till samma sjukhus där en ytterligare prins strax skulle födas. Kvinnor som kanske behövde opereras för något gynekologiskt hyfsat akut. Eller som kanske behövde mer eller mindre akut förlossningsvård . Men som kanske blev satta på vänt för att berörda läkare behövde vara stand by för en kommande prinsessförlossning . För att de var stand by är ingen hemlighet. Prinsparet , precis som de andra fertila i kungafamiljen har fått handplocka och styra kring sina förlossningar helt fritt. Det som för oss andra bara är en ren utopi.

►LÄS MER: Cissi Wallin: "Vem som helst kan drabbas av cancer – men det går att minska risken​"

Förlossningskrisen i det här landet är ett faktum. Jag har skrivit om det flera gånger förut, men tyvärr tycks ingenting ha förbättrats sedan dess. Snarare tvärtom. Svenska kvinnor som bollas till olika sjukhus under brinnande värkar är dessvärre ingen ovanlighet. Barnmorskor säger upp sig efter att ha fått nog av nedskärningar som riskerar mammor och barns säkerhet. BB-avdelningar som stängs ner. Och något som hör till vanligheterna - att en födande kvinna får stå ut med att den stressade personalen springer mellan olika rum för att hantera olika födslar, samtidigt.

Men är man en medlem av kungafamiljen slipper man ju oroa sig över allt det där. Då får man gräddfil per automatik. Då står tydligen typ halva sjukhuset redo när det är dags att få ut barn. En läkare på Danderyds sjukhus där lille prins Alexander föddes förra veckan sa i samma veva till olika medier att "vi hade förberett ett team enligt prinsparets önskan".

Förberett ett team? Förstår de inte hur otroligt provocerande det låter för alla oss andra, o-kungliga som snällt får "ta" att inte ens veta om våra barn kommer födas i ett eget rum, eller med hjälp av personal som knappt hunnit gå på toaletten under hela dagen? Att läkaren ens har mage att skryta om att hon minsann åkte in till sjukhuset trots ledighet eftersom hon och prinsparet "haft en speciell kontaktstrategi" under prinsessans graviditet. Ska vi verkligen ha vårdanställda som helt oblygt särbehandlar medan andra patienter blir lidande?

LÄS MER: Cissi Wallin: "Alla verkar ju ha en släng av adhd nuförtiden"

För det är klart att andra patienter blir lidande. Hur påverkades de egentligen när man spärrade av på Karolinska sjukhuset för att kronprinsessan skulle få föda ostört? Och hur påverkades vanligt folk när både Vickan, Madde och nu senast Sofia kunde hålla läkare och specifika barnmorskor upptagna för just deras jättespeciella förlossningar? För övrigt behöver man alltså inte en läkare när man föder barn vaginalt, om det som i prinsessornas fall varit så kallade normala förlopp. När jag födde syntes inga läkare till, eftersom det inte behövdes. Alltså helt i sin ordning, att dessa läkare var hos någon andra på samma sjukhus som verkligen behövde det. Men heter man Bernadotte i efternamn ska tydligen doktorn stå redo med stora hurtflåset på och leverera navelsträngklippare i renaste guld på röd sammetskudde.

Frågar man mig hör inte det här bisarra rövslickeriet av kungahuset inte hemma i en demokrati. Inte alls.

Här svarar Danderyds sjukhus på kritiken

+ Republikanska föreningen. Dags att bli medlem kanske?

- Svensk medias daltande och till synes helt okritiska behandling av familjen på slottet.

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro