ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Vanliga människor kan också "smiza"

Nabila Abdul Fattah · 20 Apr 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Jag är inte stolt över det, men jag måste erkänna att jag är beroende av serien Top Model på TV3. Inte på grund av det djupa innehållet, hysteriska Tyra Banks som visar hur man "smize" (smile with your eyes) eller de trådsmala modellerna som ranglar upp inför juryn vecka efter vecka. Utan för att det är ren underhållning. Och även delvis för att jag tycker att det är intressant att se hur en modell skapas. Vad hon lärs att tänka, säga och se ut och vem hon ska representera och inspirera.

Och det är där jag känner irritationen, ingen av tjejerna är någon som jag skulle kunna känna igen mig i, någon som jag skulle inspireras av trots att det är det som jag medvetet eller omedvetet ska eftersträva.

Trots att man denna säsong har satsat på kortare modeller i programmet så är alla fortfarande nästan sjukligt smala. Ibland brukar någon deltagare platsa in som mullig modell. Men en mullig modell är oftast en som är större än det som vi i den verkliga världen brukar kalla för "normal".

Så det finns plats för benrangel och en och annan mullig. Men vi normala då? Vart är alla storlek 36, 38 och 40? Vi som inte är smala eller tjocka nog, vem ska visa upp kläder för oss? Vi ska väl också klä oss.

I min drömvärld skulle kläder först och främst sys av någon som får en rättvis lön och dugliga arbetsförhållanden, därefter gärna modellas av någon som ser ut som mig. Som oss alla. Och inte bara när det gäller storlekar.

Tänk om vi skulle ha en kvinnlig modell i hijab, eller en manlig modell i kippa, en modell med ett ben och en annan med downs syndrom. Någon som sitter  i rullstol och en annan som är överfylld med tatueringar och självklart, vi människor som har lite kärlekshandtag men mår bra av det ändå ska också vara med.

För det är så både världen och Sverige ser ut, och om designers vill sälja kläder till oss vanliga människor så får de väl se till att ha vanliga människor som visar upp dem.

Jag vet att Top Model inte är hundraprocentigt representativ för hela modebranschen men det ger ändå en inblick, och bara för att vi normala människor aldrig skulle kunna vara med i något TV-program så betyder det inte att vi inte kan smiza. Om det verkligen är det det hänger på. Det är ändå vi som ska ha kläderna. + Bäst just nu är långpromenader i vårvädret med hunden.

– Men det är inte tillräckligt varmt för att röka vattenpipa på balkongen än.

klar

Artikellänk är kopierad

Nabila Abdul Fattah
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro