ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Var är Aleppo-filtret? Var är Syrien-filtret?

Nisrit Ghebil · 20 Dec 2016
Uppdaterad 20 Dec 2016
Vi är alla en och måste stå upp för varandra på de sätten vi kan. Prata om Berlin och Ankara, men prata om också om Syrien. Prata om Aleppo, skriver Nisrit Ghebil.

Vi är alla en och måste stå upp för varandra på de sätten vi kan. Prata om Berlin och Ankara, men prata om också om Syrien. Prata om Aleppo, skriver Nisrit Ghebil. Foto: TT/Privat


På Facebook fylls mitt flöde av det hemska som hänt i Berlin och Ankara. Fler och fler börjar skriva #prayforBerlin och snart kommer nog Facebook erbjuda mig att kunna lägga tyska flaggan som ett filter över min profilbild. Jag känner för alla offer. Men i denna sorgliga stund undrar jag varför Facebook inte har bett mig byta profilbild för att stödja Syriens offer, skriver Nisrit Ghebil.

klar

Artikellänk är kopierad

Snart är det jul. Vi i västvärlden förbereder oss genom att köpa presenter till våra nära och kära, planera diverse aktiviteter kring julstressen och boka in middagar med familj och vänner. För oss är denna jul som alla andra jular. Alla har inte den turen.

På Facebook fylls mitt flöde av det hemska som hänt i Berlin och Ankara. Fler och fler börjar skriva #prayforBerlin. Jag känner för alla offer. Spekulationerna om vad och varför är öronbedövande. Jag oroar mig för var världen är på väg. Och jag tänker på Syrien.

Kriget i Syrien har nu pågått i nästan 6 år. Det var alltså nästan 6 år sedan upproren och demonstrationerna började i de olika arabländerna – som kom att kallas den arabiska våren. Nästan 6 år sedan en av den postmoderna tidens största katastrofer fick liv.

Många förstår inte helt och hållet varför det blev så illa så det blev. Jag förstår inte heller riktigt varför detta krig är så utdraget, eller varför ingen verkar göra något åt saken. ”Kriget utan politisk lösning.” Det är inte lätt att analysera något så komplext och detaljerat som krig. Speciellt inte för mig som inte är expert i området. I brist på andra alternativ får jag helt enkelt hoppas att världens ledare löser detta så snabbt som möjligt, helst igår. Men jag tänker inte dölja mitt missnöje.

Det jag dock undrar i denna sorgliga stund är varför Facebook inte har bett mig byta profilbild? När de fruktansvärda terrordåden i Paris skedde så skulle vi ha ett Frankrikefilter på våra bilder. När terrordådet i Orlando skedde i somras skulle vi visa stöd och solidaritet genom att bl.a. använda oss av regnbågsfiltret på våra bilder. I skrivande stund finns inget Tysklandsfilter, jag hoppas det kommer – men jag undrar: Var är Aleppo-filtret? Var är Syrien-filtret?

Varför går inte världen ihop som ett stöd för mellanöstern som vi gjorde för Paris, New York, Bryssel eller som vi kommer och ska göra för Berlin? Aleppo ligger i ruiner och en massaker pågår samtidigt som jag skriver detta. Är inte kvalifikationerna för ett filter uppnådda än? Över 4 miljoner syrier har flytt landet och över 7 miljoner syrier är på flykt inom landets gränser. Så många människor har filmat sitt avsked till världen och laddat upp på sociala medier, nu måste de väl ändå få ett filter?

Våra medmänniskor lever i vad som kallats helvetet på jorden. Jag förstår att vi som vanliga medborgare inte kan göra jättemycket mer än att donera pengar etc. Men vi kan synas. Vi kan alltid visa solidaritet. Vi är alla en och måste stå upp för varandra på de sätten vi kan. Prata om Berlin och Ankara, men prata om också om Syrien. Prata om Aleppo. Prata om flyktingarna. Det är dags att vi tar ställning mot alla krigsbrott som sker. Hashtags och filter är inte bara till för västvärldens tragedier.

Jag skäms över hur västvärlden ser på araber och andra folkgrupper från mellanöstern. Människor blir slaktade dagligen, ambulanser beskjuts, sjukhus bombas men ändå finns inget filter. Inte heller samma allmänna användning av #prayforAleppo eller #prayforSyria som #prayforOrlando eller #JeSuisCharlie finns. Vad kan det bero på, mån tro?

Men låt inte mig dra ner stämningen. Gå nu tillbaka till er julstress. Krama om era älskade. Fortsätt att ta för givet det som andra korsar hav för att uppleva.

Nisrit Ghebil, student

klar

Artikellänk är kopierad

Nisrit Ghebil
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro